Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 10:00, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με θέμα τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα δεδομένα, όσον αφορά το χρόνο θητείας των Αρχηγών είναι γνωστά.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τον Ιανουάριο του 2020 κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ και έχει 2 έτη θητείας ως Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Ιανουάριο 2020 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και έχει 2 έτη θητείας ως Α/ΓΕΣ.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τον Ιανουάριο 2020 και έχει 2 έτη θητείας ως Α/ΓΕΝ.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης ανέλαβε τα καθήκοντα τον Ιανουάριο 2019 και τον Ιανουάριο 2021 παρατάθηκε η θητεία του ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Και οι 4 Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έχουν αποδείξει την αξία τους από το 2020 έως και σήμερα, έχοντας αντιμετωπίσει, με την στήριξη των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αρκετά θέματα επιτυχώς.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται η εργαλειοποίηση του μεταστανευτικού από την Τουρκία και η προσπάθεια εισβολής στον Έβρο, η ελληνοτουρκική κρίση με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ουρούτς Ρεις στο Αιγαίο, η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση κρίσεων κ.λλ.π.

Θα παραμείνει ο Κων. Φλώρος

Από όσα όλα δείχνουν, ο Στρατηγός Φλώρος θα παραμείνει στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθόσον το μέγιστο της θητείας είναι τα 3+1 έτη και ο ίδιος έχει μόνο 2. Φυσικά, δύναται να αποστρατευθεί αλλά κάτι τέτοιο είναι από αδύνατο έως τρελό. Γενική εκτίμησή είναι ότι θα παραμείνει και για τέταρτο χρόνο (2023-2024).

Έτσι το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει την παράταση ή όχι της θητείας του Αντιστρατήγου Λαλούση και του Αντιναυάρχου Πετράκη οι οποίοι έχουν 2 έτη θητείας ως Αρχηγοί, ενώ η αποστρατεία του Αντιπτεράρχου Μπλιούμη είναι δεδομένη καθόσον εξαντλείται ο μέγιστος χρόνος παραμονής του στη θέση Α/ΓΕΑ (2+1).

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, Διοικητής 1ης Στρατιάς, από την άλλη έχει λαμπρές περγαμηνές για άνοδο στο ανώτατο αξίωμα του Στρατού Ξηράς.

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνει το Africa-Europe Foundation με θέμα «Μετανάστευση και Κινητικότητα» («Migration and Mobility»).