Δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να γίνουν προσπάθειες για  να αντιμετωπιστεί με καλή πρόθεση το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.-

 

Πλήθος ζητημάτων, που αρχίζουν από την απαίτηση  για παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και φτάνουν ως την εκλογή του μουφτή στη Θράκη, έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε Τούρκους δημοσιογράφους, συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί με καλή πρόθεση το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και εκείνο των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους πρώτους ο Ερντογάν ανέφερε ότι παραβίασαν τα σύνορα και όχι κάτι παραπάνω.

«Ολοι ξέρουν την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τους γκιουλενιστές. Το ξέρει και ο κ. Τσίπρας. Του εξήγησα την επιμονή μας για την έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια και εκείνος στέκεται στο θέμα των 2 στρατιωτικών που παραβίασαν τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Για να κανονιστούν τα θέματα αυτά συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση», είπε ο Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Όμως, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, με τον κ. Τσίπρα συζήτησε και το θέμα της αποκατάστασης του Φετιχιέ τζαμί στην Αθήνα και όχι μόνο. «Συζητήσαμε το θέμα της Δυτικής Θράκης. Υπενθυμίσαμε το ζήτημα του μουφτή, να μην γίνεται ορισμός, αλλά να εκλέγεται. Αν θέλει ο Θεός, θα γίνει. Δεν μου είπε όχι. Θα καταργήσουμε τον διορισμό του μουφτή», είπε ο Ερντογάν.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Ο Τσίπρας έχει καλές προθέσεις»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αποτελεί «πηγή ανησυχίας για την Τουρκία», αν και η Άγκυρα εκτιμά «τις καλές προθέσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο Τσίπρας έχει καλές προθέσεις. Πραγματοποιήσαμε μακρές και εκτενείς συναντήσεις για το θέμα της έκδοσης. Ήταν εποικοδομητικές συναντήσεις, αλλά εξετάζοντας την υπόθεση, βλέπουμε, δυστυχώς, ότι το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης εκινείτο την τελευταία διετία προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των οκτώ στρατιωτικών. Αυτό είναι πηγή ανησυχίας για μας. Περιμένουμε [η Ελλάδα] να κάνει βήματα, που δεν θα κάνουν ευτυχείς τους πραξικοπηματίες», δήλωσε.

“Τον εκνεύρισε ο Τσίπρας…”

Ότι εκνεύρισε τον Ερντογάν ο Τσίπρας, γράφει η εφημερίδα «Βατάν» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στην ελληνική καταγγελία στο ΝΑΤΟ ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη είναι όμηροι.

Η εφημερίδα με τίτλο «Καταγγελία που εκνεύρισε», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκνευρισμένος απάντησε στην καταγγελία του πρωθυπουργού της Ελλάδας ρωτώντας «ποιος παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες;», συνδέοντας έτσι έμμεσα την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αποτελεί θέμα και σε άλλο πρωτοσέλιδο του σημερινού τουρκικού Τύπου: Η εφημερίδα «Milliyet» αναφέρεται στη συνάντηση με τον τίτλο «Παράπονα στον Τσίπρα για τη FETO» (Οργάνωση του Γκιουλέν). Και εστιάζει στο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετάφερε στο πρωθυπουργό της Ελλάδας τις ανησυχίες του για την παροχή ασύλου σε μέλη της οργάνωσης.

Τηλεοπτικά μέσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση με αναφορές στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν ήταν και η πιο εύκολη συνάντηση, ενώ σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων και το Κυπριακό.

Πηγή: iefimerida.gr/ ΣΚΑΙ