Οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. (‘Αμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά. Επίσης στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται. «Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν.

Με Γαλλία και Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε.

Το θέμα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όσο και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχαν από κοινού μέσω τηλεδιάσκεψης από το Παρίσι, αλλά και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως συζήτησαν για την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και πρωτίστως, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο,  αλλά και για τη Λιβύη. Όπως γίνεται γνωστό, συμφώνησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας, έθιξε ασφαλώς και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρέστην από κοινού με το Γάλλο ομόλογό του, την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στις διεθνείς επιπτώσεις της πανδημίας και την πτυχή της παραπληροφόρησης, την κατάσταση στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και σε θέματα των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, συγκρατείται ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συζητήθηκε και μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το θέμα της Τουρκίας στο Συμβούλιο τον Ιούλιο

Τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών Εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως υπογραμμίζεται, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επ’ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συναφώς, επισημαίνεται ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του κ. Δένδια συμφώνησε όπως η ΕΕ ενόψει της καταστάσεως να εξετάσει τη κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία και ανακοίνωσε ότι θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιούλιο, που θα διεξαχθεί κανονικά στις Βρυξέλλες και θα υιοθετήσει συμπεράσματα.

Στόχος η συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο υπουργός εξωτερικών  Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις διεθνείς συστάσεις προς την Τουρκία λίγα 24ωρα πριν μεταβεί στο Κάιρο για συζητήσεις σχετικά με την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εξωτερικών κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν ο κανόνας της μέσης γραμμής θα ακολουθηθεί και πάλι και αν πρέπει να υπογραφεί μνημόνιο με το Κάιρο ακόμη και χωρίς να αναγνωριστεί πλήρης επήρεια στο Καστελόριζο τόνισε:

«Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να υπογράψουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο στο πρότυπο αυτής που συνομολογήσαμε με την Ιταλία, δηλαδή μία συμφωνία στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο δεν είναι εύκολη. Όπως βεβαίως δεν ήταν εύκολη και με την Ιταλία. Η ελληνική κυβέρνηση ασκεί ενεργητική διπλωματία και έκλεισε θετικά ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Γι’ αυτό άλλωστε διεξάγεται η διαπραγμάτευση προκειμένου οι πλευρές να καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή, που θα κριθεί συμφέρων εκατέρωθεν. Σε κάθε περίπτωση θεμέλιος λίθος είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που κατοχυρώνει το δικαίωμα των νησιών εξ ίσου με τα ηπειρωτικά εδάφη σε θαλάσσιες ζώνες, δεν εμποδίζει όμως αποκλίσεις από την απόλυτη τήρηση της μέσης γραμμής μεταξύ αντικείμενων ακτών, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί συνολικά συμφέρον για μια χώρα.

Ευελπιστώ ότι στην επίσκεψή μου στην Αίγυπτο στις 18 του μήνα θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη βήμα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα».