Στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στο Λονδίνο θα μιλήσει σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας το θέμα των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων,  σε μια στιγμή, που φαίνεται ότι καλλιεργείται κλίμα συνεννόησης στο εσωτερικό της χώρας με όλα τα κόμματα να στηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης και να βλέπουν θετικά και την σύγκληση ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν ότι οι άμεσες αντιδράσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα δείχνουν αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, αλλά παράλληλα δημιουργούν και συνθήκες για να δοκιμάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο την πυγμή του απέναντι σε μεγάλες εθνικές υποθέσεις, όσο και την πολιτική – διπλωματική του ικανότητα σε διεθνές επίπεδο και σε συναντήσεις κορυφής, όπως είναι αυτές των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης στις 11.45 ώρα Ελλάδας σήμερα θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ ενώ στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού. ]

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο και όπως ο ίδιος έχει προανήγγειλε, θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Όπως μάλιστα έχει τονίσει κατά το παρελθόν «η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Ν. Δένδιας: Είναι νωρίς για Διεθνές Δικαστήριο

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως  μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και «χωρίς να διανοείται ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την συνάντησή του με τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επισήμανε ότι το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της και προσέθεσε πως δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της. «Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν συντρέχουν προϋποθέσεις για να αρχίσει ξαφνικά πάλι μία συζήτηση για να ξαναπάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Μην επεκτείνουμε τόσο πολύ τη συζήτηση, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να συζητήσουμε οτιδήποτε τέτοιο».