Να σταματήσουν οι επιθέσεις των συριακών δυνάμεων στην πόλη Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΑΠό την άλλη όμως ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία του Σότσι, που προέβλεπε διακοπή της εισβολής τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Έτσι ναι μεν φαίνεται ότι αποσαφηνίστηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών, αλλά η ρευστή κατάσταση παραμένει.

Στην ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία τονίζεται ότι ο Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογο του συζήτησαν τα θέματα όπως η παρεμπόδιση των επιθέσεων των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ και τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης. Από την άλλη οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι η επίλυση του ζητήματος μπορεί να γίνει μόνο με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι.

Πάντως μετά την συνομιλία αυτή δεν φαίνεται ότι διευθετήθηκε η κατάσταση και για τον λόγο αυτό η Τουρκία επιμένει να ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Συρία, αποσύροντας επίλεκτα τμήματα από την μεθόριο του Έβρου, αλλά και από την Κύπρο, κάτι όμως που δεν επιτρέπει εφησυχασμό για τις ελληνικές δυνάμεις.

Μιλώντας για τις κινήσεις της Τουρκίας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» της Κύπρου ο πρώην Διοικητής της ΚΥΠ, αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς ανέλυσε διάφορα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Συρία, την Τουρκία και την Κύπρο, εκτιμώντας ότι αποσύρθηκαν από τον Έβρο επίλεκτες τουρκικές δυνάμεις για να χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο της Συρίας.

Ο κ. Πενταράς μίλησε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, για προμήθεια από τις ΗΠΑ πυραύλων Patriot. Με την συμφωνία του 2014 η Συρία εξουδετέρωσε τα χημικά της όπλα, καθώς και ο,τιδήποτε είχε να κάνει με πυραυλικές εγκαταστάσεις και εκτόξευση πυραύλων.

Συνεπώς «ο φόβος της Τουρκίας είναι τα τουρκικά αεροσκάφη και αυτό διότι στο μέτωπο της Συρίας η Τουρκία δεν πάει καθόλου καλά», αφού έχει μεγάλα προβλήματα με εσωτερικές και εξωτερικές προεκτάσεις και επιπτώσεις. Ο Ερντογάν έχει επίσης να αντιμετωπίσει σκληρή εσωτερική αντιπολίτευση, ακόμα και από πρώην συνεργάτες όπως ο Νταβούτογλου και ο Γκιουλ.

Σε ερώτηση εάν ο Ερντογάν συνεχίζει να κινείται με βάση τους σχεδιασμούς Νταβούτογλου, ο Στρατηγός Πενταράς ανέφερε ότι όντως συνεχίζει για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης και αλλαγής των συνόρων. Ο πόλεμος, όμως, συνέχισε ότι δεν είναι επίδειξη, αλλά ενέχει και το στοιχείο της αποτυχίας και φαίνεται ότι στη Συρία, παρά το ότι έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη.

Παίρνει επίλεκτες μονάδες από Έβρο και Κύπρο

Ο κ. Πενταράς είπε πως η Τουρκία «έχει αποσύρει δυνάμεις από το μέτωπο του Έβρου, και μάλιστα από το βόρειο Έβρο, που είναι εκεί οι επίλεκτες μονάδες της Τουρκίας. Έχει αποσύρει δυνάμεις και από την Κύπρο και τις έχει μεταφέρει στην περιοχή, προκειμένου αφ’ ενός να αποκρούσει την προέλαση των συριακών δυνάμεων οι οποίες υποστηρίζονται από την ρωσική αεροπορία, αλλά έχει μάλιστα θέσει και ημερομηνία ο Ερντογάν μέχρι τέλος αυτού του μηνός. Αν δεν αποσυρθούν τα συριακά στρατεύματα από το έδαφος από το οποίο έχουνε καταλάβει στην επαρχία του Ιντλίμπ, ότι θα εξαπολύσει επίθεση. Σε αυτή την περίπτωση, αν υλοποιήσει αυτή την απόφαση ο Ερντογάν, τότε ενδέχεται να υπάρξει μια μεγαλύτερη σύγκρουση με εμπλοκή και της Ρωσίας».

Για το ενδεχόμενο μιας τρίτης τουρκικής εισβολής στη Συρία, ο κ. Πενταράς ανέφερε πως αυτό δεν φαίνεται να συμφέρει ούτε την Τουρκία, ούτε την Ρωσία. Για την τελευταία, αυτό δεν την συμφέρει διότι αυτό μπορεί να την φέρει πίσω στις αγκάλες της Δύσης και των ΗΠΑ, αφού ήδη ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και αποστολή των Patriot για προστασία από πυραυλικές επιθέσεις. Ούτε την Τουρκία τη συμφέρει η σύγκρουση αφού θα χαλάσουν οι σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία ήταν υποβοηθητική στην επέκταση των συνόρων της με τη Συρία.

Ο τέως Διοικητής της ΚΥΠ ανέφερε πως γίνονται τρεις προσπάθειες αυτή τη στιγμή για ειρήνευση στη Συρία. Η πρώτη είναι η διαμεσολάβηση Μακρόν-Μέρκελ, η άλλη είναι οι καθημερινές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας, και μεταξύ Ερντογάν-Πούτιν, και μεταξύ επιτροπών. Τελευταία είναι η σχεδιαζόμενη σύσκεψη Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Τεχεράνη. Η Τουρκία θέλει να είναι μέρος της οποιασδήποτε λύσης θα υπάρξει.

Πηγή:SigmaLive