Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο, Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο τους 27 ηγέτες της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην ‘Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

Στην Πράγα βρίσκονται ήδη οι ηγέτες της ΕΕ και οι προσκεκλημένοι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Στην τσεχική πρωτεύουσα έχει προσκληθεί και  συμμετέχει στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση μιας πιθανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ίδια πρόσωπα εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο, εννοώντας στην Ολομέλεια, κατά την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ωστόσο διευκρίνιζαν πως παραμένει ακόμη ασαφές αν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν έχοντας αμφότεροι δικαίωμα λόγου.

Στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών, πάντως, Μητσοτάκης και Ερντογάν… κράτησαν αποστάσεις, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να στέκεται αριστερά στη δεύτερη σειρά και τον Τούρκο πρόεδρο στην πρώτη σειρά και από τη δεξιά πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.

Στο φόντο της επιστολής της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πρόταση της κ. Φον ντερ Λάιεν να εξετάσει ένα πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου ως ένα επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για νέα δυναμική στο μέτωπο της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, ελέω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και για δικαίωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τον περασμένο Μάρτιο έχει μιλήσει για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.