Με περισσότερη χαρά θα κάνουν φέτος Πάσχα ο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ΑΕ και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων, καθώς παίρνουν σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, ενώ οι συμβασιούχοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ γίνονται αορίστου χρόνου με έναν φωτογραφικό διαγωνισμό.

 

Οι Ενώσεις των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜ-Θ) με διαφορετικές ανακοινώσεις τους αναφέρονται στις ευνοϊκές κυβερνητικές αποφάσεις με ενημερωτικό χαρακτήρα για τους δημοσιογράφους των δημοσίων μέσων, αλλά δεν προχωρούν παραπέρα για να δώσουν μια εικόνα του τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, όπου γίνεται η “σφαγή των αμνών” με συνεχείς απολύσεις, μειώσεις αμοιβών και τεράστια ανεργία.

Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με την υπουργική απόφαση ο εισαγωγικός μισθός των δημοσιογράφων, που απασχολούνται σε φορείς του Δημοσίου, διαμορφώνεται στο ποσό των 1.061 ευρώ, ενώ η προηγούμενη Κ.Υ.Α. προέβλεπε εισαγωγικό μισθό 874 ευρώ.

Επίσης θεσμοθετείται για πρώτη φορά ειδικό επίδομα για τους συναδέλφους ανταποκριτές, που εργάζονται εκτός Ελλάδος, ύψους 15% επί του επιδόματος εξωτερικού που λαμβάνουν οι Έλληνες πρέσβεις.

Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό για τις προσλήψεις 52 δημοσιογράφων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην προκήρυξη μεταξύ των απαραίτητων τυπικών προσόντων αναφέρεται και η διετής προϋπηρεσία σε πρακτορείο ειδήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσληφθούν μόνο όσοι εργάζονταν μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο πρακτορείο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ οι εκατοντάδες άλλοι δημοσιογράφοι, που έχουν πτυχία ανωτάτων σχολών, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κτλ δεν μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, διότι αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

 

Τι θα πάρουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενημερώνει τους συναδέλφους ότι δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ, τεύχος Β, φύλλο 1447/25-4-2019 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία ρυθμίζει τις αποδοχές των δημοσιογράφων, που εργάζονται στον στενό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο εισαγωγικός μισθός των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε φορείς του Δημοσίου διαμορφώνεται στο ποσό των 1.061 ευρώ. Τονίζουμε ότι η προηγούμενη Κ.Υ.Α. προέβλεπε εισαγωγικό μισθό 874 ευρώ.

Ακόμη η ΚΥΑ που εφαρμόζεται αναδρομικά από 1/1/2019, με συνυπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας από 1/1/2018, έχει ως άμεση συνέπεια την αναδρομική αύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών των συναδέλφων από 1/1/2019.

Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται για πρώτη φορά ειδικό επίδομα για τους συναδέλφους ανταποκριτές, που εργάζονται εκτός Ελλάδος, ύψους 15% επί του επιδόματος εξωτερικού που λαμβάνουν οι Έλληνες πρέσβεις.

Η σημερινή εξέλιξη αποτρέπει την υπαγωγή των δημοσιογράφων στο ενιαίο μισθολόγιο ενώ όλοι οι συνάδελφοι θα λάβουν αυξήσεις στις αποδοχές τους για πρώτη φορά από το έτος 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ που ίσχυε μέχρι σήμερα είχε υπογραφεί το 2013.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  Η ΕΣΗΕΜ-Θ για τον “διαγωνισμό” στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Η Ένωση Συνταακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση με επισημάνσεις για τον διαγωνισμό, που προκήρυξε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι “είναι αναγκαίο οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας να γίνονται με τρόπο που δεν πλήττει την αρχή της ισοτιμίας μεταξύ των συναδέλφων”, αλλά μέχρι εκεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Με αφορμή την προκήρυξη θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι:

  1. Η αποκατάσταση των σχέσεων εργασίας συναδέλφων με τρόπο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη και είχε επανειλημμένως ζητηθεί από τις Ενώσεις Συντακτών.
  2. Είναι αναγκαίο οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας να γίνονται με τρόπο που δεν πλήττει την αρχή της ισοτιμίας μεταξύ των συναδέλφων. Η θέσπιση κριτηρίων για την κάλυψη των εκάστοτε αναγκών δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο για τον περιορισμό της ισότιμης πρόσβασης όλων στο δικαίωμα της εργασίας.