Το έθιμο τηρείται με …ευλάβεια και σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά επίκεντρο είναι και πάλι η Θεσσαλονίκη, καθώς σε πολλά μαγαζιά και σε πεζοδρόμια στήθηκαν από νωρίς ψησταριές και το κέφι δεν άργησε να ρθει, παρά το ψιλόβροχο.

Στα ποικίλα έθιμα της Αποκριάς η Τσικνοπέμπτη κατέχει εξέχουσα θέση και γι αυτό πολλοί σύλλογοι και Δήμοι οργανώνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Σε ρυθμούς κεφιού καλούν τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες, οι περισσότεροι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης. Παραδοσιακά γλέντια, συναυλίες, καντάδες, χορευτικά, σε συνεργασία με πολιτιστικούς και τοπικούς συλλόγους, θεατρικά και δραστηριότητες για παιδιά, αναβιώσεις εθίμων και πολύ κρασί συνθέτουν το αποκριάτικο σκηνικό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που κατέγραψε τα προγράμματα των Δήμων, από Τσικνοπέμπτη μέχρι την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις είναι πολλές αρχής γενομένης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τσικνοπέμπτη με Συμφωνική Ορχήστρα, γλέντια και μπουλούκια κι ένα… ανατρεπτικό αποκριάτικο πάρτι με pop, rock, disco και latin στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«Η τσικνο- πέμπτη συμφωνία» έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 9 το βράδυ, στο Φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό της πόλης. Είναι η εκδήλωση που «δίνει το σύνθημα» για διασκέδαση σε αποκριάτικους ρυθμούς. Πρόκειται για “ ένα ανατρεπτικό αποκριάτικο πάρτι μουσικής και χορού”, όπως αναφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του, στο οποίο η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης έχει κυρίαρχο ρόλο.

Οι σολίστ, νεαρές καλλιτέχνιδες, το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο ‘’Stringless’’ και η Νατάσα Παυλίδου προσκαλούν σε χαρούμενη διάθεση και χορό όλους όσους θέλουν να διασκεδάσουν με συμφωνικό ήχο, με αποκριάτικη ένδυση ή χωρίς, τραγουδώντας ή και χορεύοντας μαζί με τους χορευτές του Συλλόγου Χορού Βορείου Ελλάδος. Ένα ζωντανό μουσικό διάλειμμα θα προσφέρει η προσκεκλημένη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου. Το ρεπερτόριο της βραδιάς θα περιλαμβάνει χορευτική μουσική από τους χώρους της pop, rock, disco, latin, έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, καθώς και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

 «Καρναβάλι στο Ιπποδρόμιο: όλη η Γειτονιά ένα γαϊτανάκι! »

Ένα Καρναβάλι από το…παρελθόν θα ζωντανέψει στην γειτονιά της Αλεξ. Σβώλου. Τα μέλη της δραστήριας ομάδας “ Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξ. Σβώλου” θα παρουσιάσουν το «Καρναβάλι στο Ιπποδρόμιο: όλη η Γειτονιά ένα γαϊτανάκι! » με έθιμα της Μικράς Ασίας, της Αρμενίας και της Θράκης αλλά και το πως διασκέδαζαν τις Απόκριες οι Θεσσαλονικείς στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μέρα : Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 20.15. Χώρος το 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Ακύρωση εκδηλώσεων στην Καλαμαριά

Σε ορισμένους Δήμους όμως ο καιρός δεν βοήθησε και οι οργανωμένες εκδηλώσεις περιορίστηκαν ή ακυρώθηκαν.

Στην Καλαμαριά οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης ακυρώνονται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς.

Ενδεχομένως η αλλαγή του καιρού σήμερα Τσικνοπέμπτη, να προκαλέσει αλλαγές ή ακυρώσεις σε άλλες εκδηλώσεις.Οι εδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ηλεκτρονικές σελίδες των δήμων ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά προκειμένου να ενημερώνονται.