Η κυβέρνηση καλεί τις τράπεζες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να παρουσιάσουν σχέδιο για μείωση των επιτοκίων αξιοποιώντας πόρους από τα κέρδη τους. Τις καλεί επίσης να εγκρίνουν περισσότερες αιτήσεις για ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αλλά και να μειώσουν τις προμήθειες σε 12 υπηρεσίες.

Τα παραπάνω προκύπτουν τόσο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και από όσα είπε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί” διεμήνυσε φανερά ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο πλευρές, πολιτεία και τράπεζες, θα καταλήξουν σε μία λύση, η οποία θα είναι “θετική” για τους δανειολήπτες και για τους καταθέτες αλλά και για τις τράπεζες “οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης

Στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάθετος.

“Δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μια τέτοια παρέμβαση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τους για το 2022” ξεκαθάρισε.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν όλοι οι ενήμεροι και οι ευάλωτοι δανειολήπτες και όχι μόνο 20.000 με 30.000 πολίτες, βάση της πρότασης που έκαναν οι τραπεζίτες στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την Πέμπτη.

Μείον δύο μισθοί από την αύξηση των επιτοκίων…

Τα μηνύματα αγανάκτησης των πολιτών που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και το Μοσχάτο από πολίτες που αγωνιούν μπροστά σε αυτόν το νέο εφιάλτη της αύξησης των επιτοκίων, σήμαναν «συναγερμό»… Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η διαχείριση της ακρίβειας είναι αυτή που τους ανησυχεί πρωτίστως και θα έχει καταλυτικό ρόλο στις κάλπες.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός των 1000 ευρώ, που έχει στεγαστικό δάνειο 100.000, καλείται να πληρώσει αυξημένη μηνιαία δόση κατά περίπου 145 ευρώ. Δηλαδή 1.745 ευρώ παραπάνω ετησίως. Χάνει με απλά λόγια περίπου δύο μισθούς, χωρίς να υπολογίζει κανείς τον πληθωρισμό που τρέχει με 10%.

Ποιοι είναι ευάλωτοι στην αύξηση των επιτοκίων

Ευάλωτοι στην αύξηση των επιτοκίων είναι και οι νέοι δανειολήπτες που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι κ.ο.κ.,  όσοι εξυπηρετούν ρυθμισμένα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ακόμη και όσοι δανειολήπτες έχουν επιδιώξει δικαστική προστασία στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και έχουν θετική δικαστική απόφαση, η οποία προβλέπει την αποπληρωμή μηνιαίων δόσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Οι μόνοι… «προστατευμένοι» μπροστά στο “φάντασμα” των πλειστηριασμών είναι οι δανειολήπτες με εισοδήματα μηνιαία κοντά στα όρια της φτώχειας και περιουσία χαμηλής αντικειμενικής αξίας.

Αυτοί και μόνο αυτοί, με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο, έχουν δικαίωμα να  παραμένουν στην κατοικία τους για 12 έτη καταβάλλοντας ένα μηνιαίο μίσθωμα και μετά το τέλος των 12 ετών να αγοράσουν και πάλι την κατοικία αυτή.

Αυστηρό μήνυμα και από τον Σταϊκούρα

Αυστηρό μήνυμα στις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν «άμεσα και γενναία» τα επιτόκια καταθέσεων, και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, έστειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μάλιστα ως απαράδεκτο το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο δανεισμού. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα προς όφελος των πολιτών.
Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων, όχι οι συστημικές τράπεζες» διεμήνυσε.

Χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες

Δεύτερο κεφάλαιο, πολύ σημαντικό, είναι οι προμήθειες σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες». «Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» επισήμανε.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες. Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών, και υπέστρεψαν 45 δισεκ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης.
Νέα μέτρα για τους πολίτες

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα για τους πολίτες ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα, και έχει αποδειχθεί ότι το επιτυγχάνουμε αυτό, να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Εκτός αυτού, υπάρχει επιπλέον 1 δισ. αποθεματικό.

Οι παροχές προς τους πολίτες το 2023

Το 2023 έχει και μόνιμες μειώσεις φόρων και μόνιμη αύξηση συντάξεων και παροχές σε πολίτες μέσω επιδοτήσεων υπενθύμισε:

  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφορά εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Πρόκειται για ποσό 1,24 δισεκ. ευρώ με το οποίο οι πολίτες θα καλύψουν μέρος των αυξημένων αναγκών που πρόεκυψαν από τον πληθωρισμό.
  • Μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στοιχίζει άλλα 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει μόνιμες μειώσεις φόρων το 2023.
  • Αυξάνονται μόνιμα οι συντάξεις κατά 7,75% σε κάποιους συνταξιούχους και κάποιοι θα πάρουν και τα 250 ευρώ της επιταγής.
  • Μόνιμη παρέμβαση στους δημόσιους υπαλλήλους με κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και του 1%.
  • Συνέχιση βοήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος έως τον Αύγουστο με τον τρέχοντα μηχανισμό και ό,τι άλλο προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο του 2023.
  • Επιταγή ακρίβειας 500 εκατ. ευρώ – θα την πιστωθούν σε πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Επίδομα θέρμανσης 500 εκατ. ευρώ. Όσοι έλαβαν πέρυσι δικαιούνται να πάρουν όλο το ποσό εμπροσθοβαρώς.