Με ύμνους και τιμές, με δόξα και χαρά η Εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα την ένδοξη Κοίμηση της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Και οι πιστοί κατά μυριάδες προσκυνούν με βαθύτατη ευλάβεια τις άγιες εικόνες της, ζητούν τις πρεσβείες της, εναποθέτουν σε αυτήν τις ελπίδες τους, προσεύχονται, υμνούν και χαίρουν.

Η Παναγία εκοιμήθη. Κι όμως… «Σήμερα το αγέρι φυσά γλυκύτερα στα κουρασμένα πρόσωπά μας, τα δέντρα σαν να γενήκανε πιο χλωρά, το αυγουστιάτικο κύμα σαν να αρμενίζει δροσερό μέσα στο πέλαγο, και αφρίζει φουσκωμένο από χαρά μεγάλη, το κάθε τι πανηγυρίζει και αγάλλεται. Ω! Τι θάνατος λοιπόν είναι αυτός, που γέμισε την οικουμένη και τις καρδιές μας με τη χαρά της Αθανασίας», η προσέγγιση του αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου στο νόημα του Δεκαπενταύγουστου. Διότι η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι πένθιμο γεγονός, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, οι Ορθόδοξοι Έλληνες αποτινάσσουν το ζοφώδες πέπλο της πανδημίας του κορωνοϊού και την θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές και γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, που εύστοχα πήρε την ονομασία «το Πάσχα του καλοκαιριού», με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο.

Στα νησιά και στη Σουμελά

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

Οι μάσκες, οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και ο προκαθορισμένος αριθμός πιστών ανά ναό θα συνοδεύσουν και εφέτος τον εορτασμό.

Εξάλλου, στα μεγάλα προσκυνήματα της Θεομήτορος έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός ούτε έξω από τους ναούς, με τον κόσμο να αναμένει καρτερικά προκειμένου να προσκυνήσει.

Η μορφή της λατρεύεται από τον ευσεβή λαό μας, που νιώθει την Παναγία ως μητέρα όλων των ανθρώπων, ως μεσίτρια προς τον Μονογενή της Υιό και Λόγο του Θεού, ως συμπαραστάτισσα σε κάθε δύσκολη στιγμή της επίγειας ζωής. Και όλοι αναπέμπουν προσευχή…

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

Οι γιορτές στην Παναγία Σουμελά

Με μέτρα προστασίας, αλλά και με μεγάλη συρροή πιστών θα γίνουν οι γιορτές και στην Παναγία Σουμελά, το Βέρμιο Ημαθίας, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα.

Για τις γιορτές στην Παναγία Σουμελά, στις πλαγιές του Βερμίου μίλησε στο ethnos.gr ο Αντώνης Δάλλας, που εργάζεται στο Ιδρυμα Παναγία Σουμελά 11 χρόνια και το υπηρετεί με τη μέγιστη συνέπεια, αφοσίωση και πίστη στον σκοπό της.

“Η Παναγία Σουμελά αποτελεί ένα εθνικοθρησκευτικό σύμβολο και το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Για 1600 χρόνια η εικόνα ευλογούσε και έκανε θαύματα, τόσο σε χριστιανούς, όσο και σε μουσουλμάνους. Αποτελεί ακόμα και σήμερα τον Φάρο του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι ο Παρθενώνας μας.

Πολλοί Πόντιοι και Φιλοπόντιοι έρχονται εδώ και ευλογούνται, μετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να έρχονται και να μας τιμούν με την παρουσία τους. Τα θαύματα τα οποία γίνονται, προσελκύουν πολλούς ανθρώπους, αλλά και ο λαός μας πέρα από τους Ποντίους είναι ένας λαός που αγαπάει την Παναγία και αυτό φαίνεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους, με την προσέλευση των πιστών στο Ιδρυμα Παναγία Σουμελά”.

Τήνος: Χωρίς λιτάνευση της Ιερής Εικόνας

 

Στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, τη γνωστή σε όλους Παναγία της Τήνου, όπου κάθε χρόνο τον Αύγουστο συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο Δήμαρχος της Τήνου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR το Σάββατο για τον φετινό 15Αυγουστο στο νησί.

«Η φετινή όμως, Γιορτή της Παναγίας όπως και η περσινή, πραγματοποιείται στην περίοδο μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής πανδημίας, η οποία δοκιμάζει όλο τον κόσμο, αλλά και την χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως και πέρυσι, ο εορτασμός πρέπει να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας, χωρίς να πραγματοποιηθούν πολυπληθείς εκδηλώσεις (λιτανεία) με απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα της ημέρας, αλλά και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Στόχος είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας τόνισε ο Γιάννης Σιώτος

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, το μεσημέρι του Σαββάτου αναφέρθηκε με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του κορωνοιού για την προστασία από την αθρόα προσέλευση των πιστών στο νησί. Σε όσα είπε, τόνισε, μεταξύ άλλων, την απουσία λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου και φέτος, ενώ ευχήθηκε στους νοσούντες από κορωνοιο αλλά και στις οικογένειές τους