Συγκλονισμένοι και ανάστατοι είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις Μουριές του Κιλκίς, αλλά και οι άνθρωποι, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος σε τοπικό επίπεδο, μετά από τις πληροφορίες για τις αυτοκτονίες δύο προσφύγων, που βρίσκονταν στην περιοχή.

Και οι δύο διέμεναν σε ξενοδοχείο στις Μουριές, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Πρόκειται για έναν 30χρονο Αφγανό που βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης απαγχονισμένος σε γέφυρα λίγο πιο έξω από το ξενοδοχείο και έναν 35χρονο Ιρακινό που βρέθηκε απαγχονισμένος σε διάδρομο του ξενοδοχείου μερικές ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας και εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτοκτονίας, ωστόσο διενεργείται προανάκριση για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων,ο πρώτος αυτόχειρας πρόσφυγας ήταν Αφγανικής καταγωγής, πατέρας δυο παιδιών και ηλικίας 32 – 33 ετών. Ο πρόσφυγας βρέθηκε απαγχονισμένος σε γέφυρα, πολύ κοντά στο ξενοδοχείο.

Ο δεύτερος  που αυτοκτόνησε καταγόταν από το Ιράκ. Σύμφωνα με το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ήταν περίπου 30 ετών και απαγχονίστηκε σε διάδρομο του ξενοδοχείου.

Οι αυτοκτονίες των δύο νεαρών προκαλούν έντονους προβληματισμούς για την οξύτητα του προβλήματος και για το αδιέξοδο, που έχει προκληθεί με την αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων των ανθρώπων αυτών για μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμφανίζονται εγκλωβισμένοι μέσα στην Ελλάδα και οδηγούνται σε απόγνωση, που φέρνει και ακραία, πολύ οδυνηρά αποτελέσματα.

Εδώ η ανάρτηση του Φόρουμ:

“Οδυνηρές ειδήσεις από το Κιλκίς και την περιοχή των Μουριών.

Σε ξενοδοχείο της περιοχής όπου φιλοξενούνται 350 – 400 πρόσφυγες, δύο νέοι άνδρες αυτοκτόνησαν, ο ένας χθες κι ο άλλος σήμερα.

Ο πρώτος, Αφγανικής καταγωγής, πατέρας δύο παιδιών, 32 – 33 ετών, βρέθηκε σε μία γέφυρα κρεμασμένος, έξω από το ξενοδοχείο.

Ο δεύτερος άνθρωπος, Ιρακινής καταγωγής, κοντά στα 30 χρονών, βρέθηκε κρεμασμένος στο διάδρομο του ξενοδοχείου από το συγκάτοικό του, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει περισυλλέξει, ήδη, τα πτώματα των δύο ανθρώπων.”

 

Συνεχίζεται η παράνομη διακίνηση

Στο μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η παράνομη διακίνηση μεταναστών. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αστυνομικοί από το Τμήμα Βόλβης συνέλαβαν νεαρό άτομο για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών. Πρόκειται για 20χρονο αλλοδαπό, ο οποίος κατηγορείται ότι μετέφερε με αυτοκίνητο εννέα μετανάστες που στερούνταν νομιμοποιητικά έγραφα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το μεσημέρι της Πέμπτης, εντοπίστηκε στην περιοχή των Βρασνών Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 20χρονος, το οποίο δεν σταμάτησε στα σχετικά σήματα των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να αποφύγει τον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο. Ο 20χρονος συνέχισε την πορεία του και σε κοντινή απόσταση ακινητοποίησε και εγκατέλειψε το όχημα του. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε από την Αστυνομία στην περιοχή της Ασπροβάλτας και συνελήφθη.

Κατά τον έλεγχο του οχήματος διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά εννέα αλλοδαπών, οι οποίοι στερούνταν εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη διαμονή τους στην ελληνική επικράτεια.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας, για παράνομη μεταφορά-προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας και απείθεια.    Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.