“Mπήκαν μέσα να ληστέψουν την τράπεζα να έχουν να τρώνε γιατί δεν δούλευαν, κοίταζαν να σκοτώνουν τους συνανθρώπους μας, απλούς πολίτες, και τώρα θέλουν να είναι πολιτικοί κρατούμενοι;”

Ο αστυνομικός Χρήστος Μάτης δολοφονήθηκε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας στα Πετράλωνα –

– Το όπλο του είχε κλαπεί και εντοπίστηκε στον σάκο που είχε ο Σάββας Ξηρός το καλοκαίρι του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά.-

«Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Όχι… Όχι…», τόνισε με λυγμούς μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, η Ανθούλα Μάτη, αδερφή του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1984 από τον “Λουκά” της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η αδελφή του αστυνομικού είπε ακόμη για τον Κουφοντίνα:

«Να καθίσει εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος… Να σταματήσει την απεργία πείνας, να σιτιστεί και να ζήσει όσο ζήσει…. Δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και την δίψα. Εμάς οι συγγενείς δεν γυρίζουν πίσω.

Η μάνα μου πήγε να αγοράσει γλυκά γιατί γιόρταζε την άλλη μέρα το παλικάρι… Εγώ το έμαθα το μεσημέρι… Τρελάθηκα… Ξέρετε τι είναι την παραμονή των Χριστουγέννων να είναι να πάρεις άδεια, να πας στο χωριό, και από την άλλη να μπαίνουν οι ληστές, γιατί ληστές ήταν αυτοί, δεν ήταν ούτε πολιτικοί για πολιτικούς λόγους, ληστές ήταν μπήκαν μέσα να ληστέψουν την τράπεζα να έχουν να τρώνε γιατί δεν δούλευαν, κοίταζαν να σκοτώνουν τους συνανθρώπους μας, απλούς πολίτες, και τώρα θέλουν να είναι πολιτικοί κρατούμενοι;

Ο αδελφός μου κοίταγε να βγάλει το μεροκάματο

«Τι ήταν ο αδερφός μου; Ο αδερφός μου κοίταγε να βγάλει το μεροκάματο να ζήσει… Φτωχοί ήμασταν… Φύγαμε όλοι από το χωριό μας να πάμε παραπέρα, να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Και μπήκε ο Κουφοντίνας που τον κάνανε και ήρωα τώρα αυτοί που τον ακολουθούν. Να τον κάνουν και ήρωα με τόσες δολοφονίες; Τι να πω, τι να πρωτοπώ; Που του δίνουν άδεια και έβλεπα εδώ στον Βαρνάβα, λίγο παραπάνω από την Άνοιξη, και να πηγαίνει στις ταβέρνες με την κυρία Κούρτοβικ από πίσω και να τον χαιρετάνε; Τον κύριο Κουφοντίνα; Εμένα ο αδερφός μου έρχεται πίσω;», υποστήριξε ακόμη.

Να σταματήσει την απεργία πείνας και να ζήσει μέσα στη φυλακή όπως οι άλλοι κρατούμενοι. Και αν έρθει η ώρα του να φύγει από την ζωή, ας φύγει με άλλους τρόπους. Όχι με την απεργία πείνας. Τι θέλει να εκβιάζει ένα ολόκληρο κράτος; Και να υποτιμάει τα θύματα; Εμένα ο αδερφός μου δεν έρχεται πίσω, 28 χρόνων παλικάρι…», κατέληξε.

Υπάρχουν δολοφόνοι, που έχουν ζητήσει συγγνώμη

Από την πλευρά του ο αδερφός του Χρήστου Μάτη, Βαγγέλης, τόνισε πως ο δολοφονημένος αστυνομικός «είχε τελειώσει Τουριστικών Επαγγελμάτων και δεν έβρισκε εργασία ανάλογη με αυτή που ήθελε και πήγε στην Αστυνομία. Και χαρήκαμε που μπήκε στην Αστυνομία να πάρει έναν δρόμο κανονικό…».

«Κάθε Χριστούγεννα θυμόμαστε την δολοφονία… Υποφέρουμε… Τι να του πω… Μπήκε στην τράπεζα και δολοφόνησε. Μπήκε να κλέψει και σκότωσε τον αδερφό μου…. Υπάρχει Πολιτεία που αποφασίζει… Και τώρα βγαίνει και μας προκαλεί επιπλέον. Κάθε φορά κάτι δημιουργεί… Υπάρχουν και δολοφόνοι που έχουν ζητήσει συγγνώμη…», κατέληξε.

(Πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων/Protothema.gr)

Η περιγραφή της δολοφονίας από τον Χριστόδουλο Ξηρό

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, πρώτος είχε περιγράψει την ένοπλη επίθεση της οργάνωσης στην Τράπεζα των Πετραλώνων ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος απολογούμενος ενώπιον του εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ιωάννη Διώτη, στις 17 Ιουλίου 2002, αναφέρει τα εξής:

«Η επόμενη ενέργεια είναι η ληστεία μετά φόνου σε υποκατάστημα της Εθνικής
Τράπεζας, στα Πετράλωνα, που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Δεκεμβρίου
1984. Στη ληστεία αυτή εκτός από μένα συμμετείχαν ο “Αλέκος” (Πάτροκλος
Τσελέντης), ο “Λουκάς” (Δημήτρης Κουφοντίνας), ο “Νικήτας” (Νίκος
Παπαναστασίου), ο “Αποστόλης” (Oztyrk Yavuz, που έχει πεθάνει ) και ο “Κόμης”
(Γιάννης Σκανδάλης, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο).

Ο “Λουκάς”, ντυμένος με στολή αστυνομικού, εισήλθε πρώτος στην τράπεζα και κατευθύνθηκε προς το μέρος του ένοπλου φρουρού. Εγώ με τον “Ταινία” (Π. Τσελέντη) μπήκαμε ταυτόχρονα στον χώρο των ταμείων και οι άλλοι δύο, ο “Νικήτας” και ο “Κόμης”, κινήθηκαν προς το μέρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ο “Αποστόλης” παρέμεινε έξω από την τράπεζα και μαρσάριζε τη μηχανή.

Ο “Λουκάς” πυροβόλησε τον αστυνομικό και αφού πήραμε τα χρήματα απομακρυνθήκαμε».