ΠΑΝΕΛΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (ΠΟΣΠΕΡΤ)

…………………………………….

Σήμερα ολοκληρώνεται η δεύτερη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στους ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς στην Αθήνα και στην Περιφέρεια, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΓΓΕ.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή απεργία κηρύχθηκε παράνομη από το δικαστήριο μετά την προσφυγή τεσσάρων Τηλεοπτικών Σταθμών και παρέμβαση της ΕΙΤΗΣΕΕ οι συνάδελφοι μας είχαν καθολική συμμετοχή και όλοι μαζί ενωμένοι δώσαμε ένα μήνυμα ότι οι προωθούμενες αντεργατικές και αντιδημοσιογραφικές ρυθμίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές από το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

ΕΣΗΕΑ: Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Χαιρετίζουμε την καθολική συμμετοχή των συνάδελφων στην απεργιακή κινητοποίηση στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Αθήνα και την περιφέρεια, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΓΓΕ. Παρά τις πιέσεις και τους εκφοβισμούς από την πλευρά της εργοδοσίας.

Στείλαμε όλοι μαζί ενωμένοι ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι προωθούμενες αντεργατικές ρυθμίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές. Στο πλευρό μας στέκεται και ολόκληρη η αντιπολίτευση αλλά και η κοινωνία που βλέπει σε κάθε αγωνιστική έκφραση να δικαιώνονται και οι δικές της διεκδικήσεις για εργασιακή ασφάλεια και δικαιώματα.

Αποδεχόμαστε την πρόσκληση του Υπουργού κυρίου Στέλιου Πέτσα για συνέχιση του διαλόγου και παραμένουμε σε απεργιακή ετοιμότητα. Προειδοποιούμε ότι δεν θα δεχθούμε αιφνιδιασμό με κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Συνεχίζουμε με γενικές συνελεύσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Δ.Σ. θα καθορίσει την στάση για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό τη Δευτέρα.

Το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στα ΜΜΕ καθολικά και ξεκάθαρα έδειξε ότι δεν θα αποδεχθεί μείωση των θέσεων εργασίας στον ενημερωτικό τομέα των τηλεοπτικών σταθμών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Συνεχίζουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα υπερισχύσει.

Φώφη Γεννηματά: Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα,

Ολοκληρώνοντας τις τηλεδιασκέψεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά. Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα που φέρνει το νομοσχέδιο, καθώς και για τις αντεργατικές ρυθμίσεις, τις οποίες εισαγάγει.

Στη συνέχεια, η κυρία Γεννηματά πήρε τον λόγο και ανέφερε:

«Είναι απαράδεκτο να εισάγεται σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει να αποσυρθεί το κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και να υπάρξει αμέσως διάλογος όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Πέραν των αντεργατικών ρυθμίσεων, οφείλουμε να μιλήσουμε για την ποιότητα της Ενημέρωσης, που είναι θέμα Δημοκρατίας, καθώς πρόκειται για την έγκυρη και ακηδεμόνευτη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Η Κυβέρνηση επιχειρεί οριζόντια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τώρα και στον χώρο των ΜΜΕ. Παράλληλα, όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάνει δωράκια στα κανάλια, με σκοπό να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και να κρύψει τα προβλήματα, που προκύπτουν από τη διαχείρισή της».

«Το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί να γίνει συζήτηση για όλα τα ΜΜΕ, για τις εφημερίδες και για τα τοπικά κανάλια και βέβαια για τις εργασιακές σχέσεις. Στο κλίμα ανασφάλειας, που επικρατεί στην κοινωνία, λόγω covid, δεν θέλουμε να προστεθούν νέες πληγές. Είμαστε ξεκάθαρα απέναντι στις απολύσεις εργαζομένων. Αν δεν υποχωρήσει η Κυβέρνηση, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να σας στηρίξουμε στη συνέχεια του αγώνα σας».

Αλ. Τσίπρας: Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο 

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο ανέπτυξαν τις θέσεις τους και τους λόγους, για τους οποίους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού άκουσε τις θέσεις μας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο δεν απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ούτε των επιχειρήσεων. Διαβλέπω πολιτική σκοπιμότητα. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν 1800. Όταν φύγαμε ήταν 3000. Η στήριξη της εργασίας αποτελούσε και αποτελεί βασικό μας στόχο”.