Σε σωστή κατεύθυνση εκτιμάται ότι είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, αφού με την συμπεριφορά ορισμένων κοινωνικών ομάδων φάνηκε επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας.

Μέσα στα νέα μέτρα και η ματαίωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα την Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι η ματαίωση της Έκθεσης αποτελεί πλήγμα για την πόλη, είναι αρκετοί αυτοί, που θεωρούν ότι προηγείται η προστασία της υγείας και έπεται η οικονομία.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΔΕΘ, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Αυγούστου 2020 υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκε:

Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Τ. Τζήκας: Μεγάλη ζημιά για την Θεσσαλονίκη, αλλά…

Τη θλίψη, αλλά και την κατανόηση της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ για «τη δύσκολη και στενάχωρη απόφαση» ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι η ζημία για την ίδια την εταιρεία, αλλά και ευρύτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, αλλά «σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας».
Η διοίκηση της ΔΕΘ, που συνέχισε κανονικά τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση μέχρι και αυτή την εβδομάδα, επικεντρώνεται τώρα στην επόμενη μέρα: «Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Τώρα, μετά και την ακύρωση της ΔΕΘ, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις κλαδικές εκθέσεις του φθινοπώρου, πώς θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα», εξηγεί. Όσον αφορά το αν θα υπάρξει κάτι που θα μπορούσε -έστω σε περιορισμένο βαθμό- να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην ακύρωση της ΔΕΘ, σημειώνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, όπως η διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ, ενός περιφερειακού ηλεκτρονικού «Νταβός» στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

Μέσα στα άλλα μέτρα της κυβέρνησης είναι:

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας, καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα με πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, ενώ σε μια σειρά από περιοχές, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι κλειστά από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της επομένης.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελεία Πελώνη, για τον κορονοϊό:

Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

 Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.  

Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

126 νέα κρούσματα σε 18 περιοχές της χώρας

Εκατόν είκοσι έξι νέα κρούσματα του νέου κορωνοιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.749, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. 1.473 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.795 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 6 (25%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 58,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 213 θανάτους συνολικά στη χώρα. 70 (32,9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πως κατανέμονται τα 126 νέα κρούσματα κορονοϊού

Τα 126 νέα κρούσματα κορωνοϊού που δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατανέμονται ως εξής:

– 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 26 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν σε μετανάστες που αφίχθησαν στη Μυτιλήνη,

– 38 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας,

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,

– 2 κρούσματα  στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,

– 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Σερρών,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 2 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας.