Κέντρα διασκέδασης μέχρι τις 12 και γήπεδα με 1.000 θεατές είναι τα βασικά σημεία από την νέα δέσμη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Τα μέτρα όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας θα ισχύουν από 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες, έως τις 16 Ιανουαρίου, με δυνατότητα επέκτασης.

Τα μέτρα βασίζονται στην εισήγηση των ειδικών, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα είναι αποτελεσματικά, αφ ενός μεν διότι η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον είναι ραγδαία και θα εξαπλωθεί σε όλη την χώρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, αφ ετέρου δε διότι τέτοιους είδους μέτρα είναι δύσκολα στην εφαρμογή τους.

Από τις 3-16 Ιανουαρίου 2022 θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα.

H μουσική σε πρώτη φάση δεν θα απογορευτεί, ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα κόβεται.

Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα νοσοκομεία το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR.

Θα υπάρξει τηλεργασία, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Να προσέξουμε την Πρωτοχρονιά

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε έκκληση για την Πρωτοχρονιά, παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία για την μετάλλαξη Ομικρον, λέγοντας ότι όσοι βγουν να διασκεδάσουν να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα, να είναι εμβολιασμένοι και την επόμενη να κάνουν έλεγχο, απαραιτήτως αν δουν συγγενείς άνω των 60 ετών.

Αν μάλιστα, όπως είπε, οι συγγενείς άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι να αποφύγουν να τους συναντήσουν.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 9.284 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, μια ανάσα από τα 10.000 κρούσματα που οι ειδικοί προέβλεπαν ότι θα δούμε από Ιανουάριο.

Αυτό είναι το δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώνεται σε μια εβδομάδα. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε το πρώτο πακέτο μέτρων που βρίσκεται ήδη σε ισχύ και περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, υποχρεωτική χρήση μάσκας γενικά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα είχε δοθεί σύσταση για τεστ πριν και μετά το ρεβεγιόν, ενώ επιβλήθηκαν και επιπλέον τεστ σε όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.