Με εναλλαγές του πράσινου της οργιώδους φύσης, των γκρίζων αντανακλάσεων στα πλούσια νερά της Κερκίνης, των χρυσοκίτρινων χωραφιών με τα σιτηρά στον γόνιμο κάμπο των Σερρών και των άδειων από κόσμο δρόμων της Ηράκλειας και του Πετριτσίου, φτάνουμε στα σύνορα, δύο χιλιόμετρα από τον Προμαχώνα.

Στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε το δρόμο κάτω από τις κατάφυτες πλαγιές του όρους Τσιγκέλι. Σε δέκα λεπτά φτάνουμε στο Άγκιστρο. Μπροστά μας ξανοίγεται μια έκταση σαν οροπέδιο με δέντρα και κεραμοσκεπή σπίτια, με προσβάσιμους δρόμους και τρία – τέσσερα ταβερνάκια δεξιά και αριστερά της κεντρικής οδού.

Προχωρούμε προς την πλευρά του βουνού. Σε μικρή απόσταση φτάνουμε στο οργανωμένο Χαμάμ Αγκίστρου, όπου κυριαρχεί η εικόνα ενός βυζαντινού οικήματος, με ηλικία άνω των χιλίων ετών, που λειτουργεί ως κεντρικό χαμάμ με τρέχοντα νερά, που ακούγονται καθώς κατρακυλούν στην δεξαμενή και στα κορμιά των λουομένων.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Πιο κάτω άλλα καλαίσθητα μικρά κτίρια, μέσα στα οποία λειτουργούν μικρές βάθρες (λουτήρες) των δύο ατόμων, αλλά και για μοναχικούς λουομένους. Πρόκειται για μία αξέχαστη εμπειρία απόλαυσης και ευεξίας, ιδιαίτερα στο βυζαντινό λουτρό (χαμάμ), που θεωρείται το παλαιότερο της Ελλάδας.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, εκτός από το αυθεντικό βυζαντινό λουτρό, λειτουργούν και οκτώ σύγχρονα λουτρά σε παράπλευρους χώρους.

Μετά την άφιξη στην ρεσεψιόν, ο επισκέπτης συνοδεύεται στο χώρο του χαμάμ και κλειδώνει την πόρτα για να νιώσει επί 30 λεπτά μια υπέροχη αίσθηση. Το ζεστό νερό έρχεται απευθείας από την καρδιά της γης και διοχετεύεται με πίεση στον κυκλικό ψηφιδωτό λουτήρα, προσφέροντας το τέλειο υδρομασάζ.

Οι πυκνοί υδρατμοί, σε συνδυασμό με το αμυδρό φως που εισέρχεται από τους μικρούς φεγγίτες του θόλου, δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον, χαλάρωσης, ανακούφισης και ευεξίας.

Παράλληλα μπορεί κανείς να απολαύσει ένα χαλαρωτικό ατμόλουτρο στα ζεστά τρεχούμενα νερά. Η εμπειρία τελειώνει όταν χτυπήσει το κουδουνάκι που ειδοποιεί τον λουόμενο ότι έχει στη διάθεσή του 5 λεπτά να ντυθεί και να αποχωρήσει από το λουτρό.

Για ποιες παθήσεις ενδείκνυνται τα λουτρά Αγκίστρου

Όπως διαβάζουμε σε ειδικά έντυπα, οι πηγές στο Άγκιστρο Σερρών θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Έχουν σταθερή θερμοκρασία στους 40°C – 41°C.

Τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, δερματικές παθήσεις, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση κ.λ. π.

Σημειώνεται ότι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας η λουτροθεραπεία θεωρείται πως αντενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις όπως φλεβίτιδα, κιρσούς, καρδιακά νοσήματα ή ασταθή πίεση. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Τα λουτρά στο Άγκιστρο Σερρών λειτουργούν συνεχώς, επτά ημέρες την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Το το κόστος της επίσκεψης είναι σήμερα 7,50 ευρώ το άτομο για 30′ λουτροθεραπεία, ενώ οι τιμές αυξάνονται για ζευγάρια και για χρήση του μεγάλου βυζαντινού λουτήρα.

Το χωριό Άγκιστρο κορυφαίος προορισμός ιαματικού τουρισμού 

Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή με την Βουλγαρία, κάτω από το όρος Τσιγκέλι (ύψος 1340 μέτρα).

Τα τελευταία χρόνια η όμορφη αυτή ακριτική περιοχή αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς ιαματικού τουρισμού και λουτροθεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο Άγκιστρο δεσπόζει ο βυζαντινός πύργος με το ρολόι που λειτούργησε σαν ρολόι, κατά τον 14ο αιώνα. Χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή (950 μ.Χ), όπως και το λουτρό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πέτρινος πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και ως τόπος εκτέλεσης. Στις τέσσερις γωνίες του, ακόμη υπάρχουν οι πέτρινες εξοχές, από τις οποίες στήνονταν οι αγχόνες για τις εκτελέσεις.

Επί τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Τσιγκέλι. Λέγεται ότι εκείνη την εποχή ο μπέης της περιοχής και το χαρέμι του συνήθιζαν να παίρνουν το μπάνιο τους στα ζεστά νερά του λουτρού. Στο χωριό υπάρχουν πολύ καλές ταβέρνες, που συνήθως σερβίρουν κρεατικά εξαιρετικής ποιότητας, όπως τα βουβαλίσια σουτζουκάκια.

Με γεμάτες τις αισθήσεις από το καταπράσινο τοπίο, με την ευεξία από την λουτροθεραπεία και με τις υπέροχες γεύσεις των φαγητών ο επισκέπτης καλύπτει με μοναδικό τρόπο τις ανάγκες μιας ξεχωριστής εκδρομής, αφήνοντας πίσω έγνοιες και καθημερινά προβλήματα, κοιτώντας, σαν μέσα από ένα παράθυρο, προς την άγνωστη, αλλά πανέμορφη “άλλη Ελλάδα”.