Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου σθναντήθηκε  στη Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ και συζήτησαν και το θέμα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.-

 

Νέος κύκλος επαφών σε υψηλό επίπεδο άρχισε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με έμφαση στον αμυντικό τομέα, μετά τα προβλήματα, που ανέκυψαν στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Από την επίσημη ρωσική πλευρά δίνεται έμφαση στο θέμα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στην ουσία πρόκειται για μια νέα στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς την Μόσχα, ως μια ένδειξη των όσων είχε πει νωρίτερα προς τον Ντόναλντ  Τράμπ για νέες φιλίες και συμμαχίες.

Οπωσδήποτε και το θέμα της κρίσης στη Συρία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, κάτι που συζήτησε εκτενώς ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου  στη Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.

Τους δύο υπουργούς απασχόλησαν θέματα αμυντικής συνεργασίας και το ζήτημα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.  Επίσης συζήτησαν αναλυτικά για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Συρία, όπως και για ζητήματα συνεργασίας των δύο υπουργείων, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η συνάντηση στη Μόσχα έγινε μετά το ξέσπασμα της αμερικανοτουρκικής κρίσης. Ο Χουλουσί Ακάρ μαζί με τον αρχηγό της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), Χακάν Φιντάν είχαν εμπιστευτικές συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, αφού έτυχαν επίσημης υποδοχής. Συναντήθηκαν επίσης και με άλλους ανώτερους αξιωματούχους της ρωσικής πλευράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία. «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ταχεία επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων στη Συρία και στην επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους», αναφέρθηκε.
Η αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της άμυνας συζητήθηκε επίσης, ανέφερε η ανακοίνωση.