Εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας με καταιγίδα ψύχους και πρωτοφανείς πολικές θερμοκρασίες βρίσκονται οι ΗΠΑ, με κινδύνους σοβαρών συνεπειών στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να προκαλέσουν κρυοπαγήματα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν χάος στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς τα Χριστούγεννα, πρόκειται να είναι ιδιαιτέρως ψυχρά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε για επικίνδυνες και απειλητικές καταιγίδες, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να πραγματοποιήσουν τα ταξίδια τους το νωρίτερο δυνατό, για να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση του καιρού.

Μια ισχυρή αρκτική χειμωνιάτικη καταιγίδα έχει θέσει περισσότερους από 135 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση συναγερμού μπροστά στις καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου ενόψει των πιο πολυσύχναστων ταξιδιωτικών ημερών του έτους. Το κρύο θα μπορούσε να φέρει τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών, λένε οι μετεωρολόγοι.

Οι συναγερμοί εκτείνονται από ακτή σε ακτή και φτάνουν μέχρι τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και τη Φλόριντα, την Πολιτεία του Ήλιου. Μεγάλα αεροδρόμια έχουν ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις καθώς η καταιγίδα εντείνεται.

Κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με χαρακτηριστικό τους τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιφυλάσσουν και άλλους κινδύνους, σύμφωνα με ειδικούς. Τέτοιες θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε κρυοπαγήματα μέσα σε μόλις πέντε έως 10 λεπτά, προειδοποιούν.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) ανέφερε ότι θερμοκρασίες μέχρι και -45C είναι πιθανές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, με απανωτά ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας σε δεκάδες περιοχές.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ακόμη και σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η πόλη Des Moines της Αϊόβα, τα κρυοπαγήματα θα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο.

Τα κρυοπαγήματα προκαλούνται όταν μειώνεται η ροή του αίματος, συχνά σε άκρα όπως η μύτη και τα μάγουλα ή τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Η έλλειψη ροής αίματος που διατηρεί και την θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε πάγωμα και ρήξη ιστών και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Ο παγετός δεν πρέπει επ ουδενί να έρθει σε επαφή με γυμνό δέρμα, επισημαίνουν, καθώς θα χρειαστεί παρά μόνο μερικά λεπτά για προκληθεί κρυοπάγημα. Υπογραμμίζουν δε ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή καθώς το ψύχος, μπορεί να εμποδίσει τη δυνατότητα να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος.

Εκρηκτική καταιγίδα που εντείνεται γρήγορα

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η χειμωνιάτικη καταιγίδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε «κυκλώνα-βόμβα» μέχρι την Παρασκευή.

Κυκλώνας-βόμβα είναι ένας όρος που δίνεται σε μια εκρηκτική καταιγίδα που εντείνεται γρήγορα, με την κεντρική πίεση του αέρα να πέφτει κατά τουλάχιστον 24 millibar σε 24 ώρες, προκαλώντας ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Αυτό δεν είναι σαν μια μέρα με χιόνι, όταν ήσασταν παιδί, αυτό είναι σοβαρό πράγμα», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Πέμπτη, δίνοντας τον τόνο για το πώς θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης οι πολίτες.

Η αρκτική αέρια μάζα αναμένεται να φέρει ισχυρές ριπές ανέμου και θερμοκρασία -9,4C στο Ελ Πάσο του Τέξας, όπου νεοαφιχθέντες μετανάστες χωρίς χαρτιά κοιμούνται εκτεθειμένοι στους δρόμους της πόλης.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν όψει της καταιγίδας.

Η απειλή των πλημμυρών και των παγετώνων «πρόκειται να προκαλέσει μεγάλο όλεθρο στην κοινότητά μας», δήλωσε η ίδια. Οι παγετώδεις φραγμοί συμβαίνουν όταν μεγάλα κομμάτια πάγου εμποδίζουν τη ροή ενός ποταμού και μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, oι κυβερνήτες του Κεντάκι, της Βόρειας Καρολίνας, της Δυτικής Βιρτζίνια, της Τζόρτζια και της Οκλαχόμα έχουν επίσης κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το Ουισκόνσιν κήρυξε «ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ Ντεγουάιν, χαρακτήρισε τις καιρικές συνθήκες «μοναδική και επικίνδυνη κατάσταση», ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν για να βρεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα τα Χριστούγεννα.
Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας

Στη Φλόριντα αναμένονται τα πιο κρύα Χριστούγεννα

Το NWS το χαρακτήρισε ως ένα χειμερινό καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά στη γενιά», λέγοντας την Πέμπτη ότι «απειλητικά για τη ζωή ψυχρά φαινόμενα» θα πλήξουν την ανατολική ακτή την Παρασκευή.

Το χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να προκαλέσουν ζημιές και διακοπές ρεύματος στις μεσοδυτικές πολιτείες και τον Καναδά.

Το NWS προειδοποίησε ότι περισσότερα από 100 ημερήσια ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών ενδέχεται να ισοφαριστούν ή να καταρριφθούν τις επόμενες ημέρες.

Εν αναμονή των ταξιδιωτικών διαταραχών, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η United, η Delta και η American, προσφέρθηκαν να απαλλάξουν από τα τέλη τους τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να προγραμματίσουν εκ νέου τις πτήσεις τους.