Επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο σημειώνουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς ανέκτησαν τον έλεγχο σε πάνω από 30 οικισμούς γύρω από το Κίεβο, όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολέξι Αρεστόβιτς, προειδοποιώντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη «σκληρές μάχες μπροστά» για τη νότια και ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της Μαριούπολης, που βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει τις πόλεις Μπούτσα και Μπροβάρι, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στο Κίεβο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους των πόλεων που ανακαταλήφθησαν να μην επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους, καθώς υπάρχει απειλή για βομβιστικές επιθέσεις, ενώ πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει δραστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα επικεντρώσει στην ανατολική Ουκρανία, όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δεν αποκλείεται παρατεταμένη σύγκρουση που μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

Σύμφωνα πάντως με τις τοπικές αρχές του Ενερχοντάρ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα άλλο τμήμα της πόλης σήμερα, με τέσσερις τραυματίες κατά την επίθεση.

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό

Τρεις πύραυλοι έπληξαν σήμερα κατοικημένη περιοχή κοντά στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κυβερνήτη Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση με τρεις πυραύλους εναντίον ενός οικισμού», δήλωσε, χωρίς να αναφέρει εκτίμηση για αριθμό θυμάτων. Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένως πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Σωρούς νεκρών αμάχων αφήνουν πίσω τους οι Ρώσοι

Εν τω μεταξύ, σωρούς αμάχων αφήνουν πίσω τους οι Ρώσοι καθώς υποχωρούν από το Κίεβο, ενώ οι Ουκρανοί κερδίζουν έδαφος σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τα πτώματα τουλάχιστον 13 ανθρώπων βρέθηκαν σήμερα κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου έξω από το Κίεβο, αφού τα άφησαν πίσω τους οι υποχωρούντες Ρώσοι στρατιώτες. Πρόκειται για το ίδιο τμήμα του δρόμου όπου Ρώσοι στρατιώτες καταγράφηκαν σε βίντεο να εκτελούν ένα ζευγάρι Ρώσων στις αρχές Μαρτίου.

Δυτικοί δημοσιογράφοι συνοδεύουν τα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι στρατιώτες του Πούτιν με τον δήμαρχο της Ιρπίν να ισχυρίζεται ότι 300 άμαχοι σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα. 

Το προάστιο βορειοδυτικά του Κιέβου που ήταν ένα από τα κύρια πεδία μάχης για εβδομάδες, είναι τώρα σταθερά πίσω στα χέρια της Ουκρανίας, μια ερημιά γεμάτη με καμένα τεθωρακισμένα.

Τώρα που οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εκδιώξει τη Ρωσία από την περιοχή, κατάφεραν να αρχίσουν την περισυλλογή των νεκρών.  Ο δήμαρχος του Ίρπιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 300 άμαχοι και 50 «υπερασπιστές» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Μέχρι και το 50% των κτιρίων και των κρίσιμων υποδομών της πόλης υπέστησαν ζημιές, πρόσθεσε.