Το Ισραήλ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ιράν καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες, πύραυλοι έπληξαν περιοχή στο Ισφαχάν στο κέντρο της χώρας, ενώ εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ.

Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν αεροπορική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, τη μέρα που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, γιορτάζει τα 85α γενέθλιά του.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε νωρίτερα ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), και ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό εγκατάστασης στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

Δεν είχε στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ, το χτύπημα είχε στόχο αεροπορική βάση του Ιράν που έχει παλαιού τύπου μαχητικά αεροσκάφη F-14 (TomCat) και όχι πυρηνικά.

Πρόκειται για ένα χτύπημα γοήτρου του Ισραήλ, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη του (πιθανότατα F-35) δεν χρειάστηκε καν να μπουν στον εναέριο χώρα του Ιράν για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα. Το ισραηλινό πλήγμα έγινε από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή αυτή.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

Ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν

Το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι εμπορικές πτήσεις ανεστάλησαν σε πολλά ιρανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MEHR, επικαλούμενο τις αερολιμενικές αρχές.

Ιράν: Καταρρίφθηκαν drones -Δεν έγινε «επίθεση με πυραύλους»

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος, θέλοντας να υποβαθμίσει με αυτό τον τρόπο την ισραηλινή επίθεση.

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Κρατική τηλεόραση Ιράν: Ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην επαρχία Ισφαχάν

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ακούστηκαν «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέροντας, όπως και το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS νωρίτερα, πως η αιτία τους δεν είναι γνωστή.

Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση και αναφερει ότι «ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα, δεν αναφέρθηκαν απειλές στη χώρα» σύμφωνα με  το πρακτορείο ειδήσεων  IRNA

Βομβαρδισμοί και στη Συρία – Χτυπήθηκε κτίριο στο Ιράκ

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν τα ξημερώματα στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδρυτής ειδησεογραφικού ιστότοπου της περιοχής, την ώρα που μεταδίδονται πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις «ισχυρές εκρήξεις» στο Ιράν.

«Έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον θέσης ραντάρ του συριακού στρατού στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σουέιντα», εξήγησε ο Ραγιάν Μαρούφ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει από ποιον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε κτίριο στη Βαγδάτη του Ιράκ όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση υψηλόβαθμων προσώπων των Φρουρών της Επανάστασης.

Sky News: Τρία μηνύματα από την επίθεση κατά του Ιράν

Το Sky News εξηγεί τα τρία μηνύματα από την ισραηλινή επίθεση.

Πρώτον για να αποκαταστήσει την «ισορροπία». Μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, θα σας χτυπήσουμε πίσω
Δεύτερον, για να στείλει το μήνυμα ότι είναι μια προσεγμένη ισορροπημένη απάντηση και όχι μια γενικευμένη επίθεση στο Ιράν.
Τρίτον ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά στο έδαφος του Ιράν, τα μαχητικά μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας αντιληφθείτε και άρα αν μας πιέσετε μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση

«Κανένα σχόλιο» προς το παρόν από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν το σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το πρωί πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ.

Ισραήλ: Από λάθος συναγερμό ήχησαν σειρήνες στα βόρεια της χώρας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι σειρήνες που ήχησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο τμήμα της επικράτειας του Ισραήλ οφείλονταν σε λαθεμένο συναγερμό, εν μέσω των ακόμη ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών περί εκρήξεων στο Ιράν οφειλόμενων σε δική του επιχείρηση ανταπόδοσης.

Τι είπε ο Νετανιάχου πριν τις επιθέσεις

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος ν’ αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του Σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.

Μια κλιμάκωση θα έχει οδυνηρές συνέπειες, προειδοποιούν ειδικοί

Το πλήγμα κατά του Ιράν νωρίς τα χαράματα της Παρασκευής, ιερής μέρας για τους μουσουλμάνους και ανήμερα των 85ων γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, που κρατά στα χέρια του τα ηνία της εξουσίας από το 1989, είναι το τελευταίο σε μια εντεινόμενη σειρά επιθέσεων στη Μέση Ανατολή.

Σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι επιθέσεις αντιποίνων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν η σύρραξη κινδυνεύει να γίνει «πολύ ζοφερή πολύ γρήγορα», δήλωσε στο CNN ένας ειδικός στις διεθνείς σχέσεις. «Βγήκαν τα γάντια. Η απάντηση του Ιράν είναι απρόβλεπτη», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Bloomberg, Μπόμπι Γκος.

Το Ιράν θα μπορούσε να επιλέξει να πλήξει το Ισραήλ μέσω πληρεξουσίων του στον Λίβανο και το Ιράκ, καθώς και με τη βοήθεια της Χαμάς στη Γάζα και των Χούτι της Υεμένης, είπε ο Γκος. Τα πλήγματα της Παρασκευής έχουν ωθήσει τη σύγκρουση σε «αχαρτογράφητα νερά», είπε προσθέτοντας ότι με αυτή την κλιμάκωση υπάρχει πάντα η πιθανότητα το επόμενο βήμα να ξεπεράσει τα όρια.

Από την πλευρά του ο αναλυτής διεθνών σχέσεων του CNN τόνισε ότι αυτή η κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε «κάτι πραγματικά ζοφερό».