Οι νέες λοιμώξεις της Covid-19 που καταγράφηκαν στην Γαλλία το τελευταίο 24ωρο παρέμειναν για δεύτερη συνεχή μέρα πάνω από το όριο των 18.000, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να αυξάνεται, φτάνοντας σε ρεκόρ τριμήνου και τα νοσοκομεία στο Παρίσι να τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Δυστυχώς, η υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία συνεχίζει να επιδεινώνεται”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας πως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, η Λιόν, καθώς και οι Λιλ, Γκρενόμπλ και Σεντ Ετιέν θα εισέλθουν από το Σάββατο στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Εντούτοις, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών που ξεκινούν σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι στην Γαλλία υπάρχουν δύο εβδομάδες φθινοπωρινών διακοπών.

“Δεν έχουμε αποφασίσει περιορισμό των ταξιδιωτικών μετακινήσεων από τη μια πόλη στην άλλη”, δήλωσε ο Βεράν.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στο Παρίσι τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακυρώνοντας τις διακοπές του προσωπικού και αναβάλλοντας τις μη απαραίτητες επεμβάσεις, καθώς οι ασθενείς από κορονοϊό αποτελούν σχεδόν τους μισούς ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 βρίσκεται πλέον σε υψηλό τριμήνου – 7.624 σε εθνικό επίπεδο, 88 επιπλέον τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό το σύνολο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το υψηλό της 14ης Απριλίου (32.292) αλλά μεγαλύτερο συγκριτικά με το χαμηλό της 29ης Αυγούστου με 4.530.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου αυξήθηκε κατά 76, αριθμός υψηλότερος από τον κινούμενο μέσο όρο των επτά ημερών των 73. Συνολικά 32.521 έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα.

Το Παρίσι και η Μασσαλία τέθηκαν νωρίτερα σε ύψιστο συναγερμό, με το κλείσιμο των μπαρ σε αυτές τις πόλεις.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση στην Τουλούζη και στο Μονπελιέ είναι επίσης ανησυχητική και ότι αυτές οι πόλεις μπορεί επίσης να μετακινηθούν στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού Covid-19 από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αυστηρά μέτρα στο Βερολίνο

«Επικίνδυνη περιοχή» χαρακτηρίζεται πλέον ολόκληρο το Βερολίνο, καθώς ξεπεράστηκε το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά την διάρκεια μίας εβδομάδας, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο δείκτης έφθασε σήμερα στο 52,8 για ολόκληρη την πόλη. Τις προηγούμενες ημέρες το όριο είχαν υπερβεί τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα (Νοϊκέλν 114,3, Κέντρο 78,3, Τέμπελχοφ-Σένεμπεργκ 72,4 και Φρίντριχσχάιν-Κροϊτσμπεργκ 68,9), στα οποία ζουν περίπου 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι. Ήδη τα κρατίδια του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και της Ρηνανίας – Παλατινάτου είχαν ανακοινώσει περιορισμούς για τους προερχόμενους από αυτές τις περιοχές, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης του Βερολίνου, η οποία ζητούσε η πόλη να λαμβάνεται υπόψιν ως σύνολο.

Χθες πάντως η Γερουσία του Βερολίνου αποφάσισε την απαγόρευση από το ερχόμενο Σάββατο της λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων όπου πωλείται αλκοόλ από τις 23:00 έως τις 06:00, τον περιορισμό σε 10 – από 25 – των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και σε πέντε των ατόμων που μπορούν να κυκλοφορούν σε ανοιχτό χώρο από τις 23:00 έως τις 06:00.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η υπουργός Υγείας του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτσί ζήτησε  από τους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας να τηρήσουν τους κανόνες και να περιορίσουν τις ιδιωτικές γιορτές και τις κοινωνικές επαφές τους. «Εάν δεν πειθαρχήσουμε, δεν θα έχουμε μόνο περισσότερους ασθενείς και νεκρούς, αλλά διακινδυνεύουμε ένα Shutdown», προειδοποίησε.

Η Ινδία θρηνεί 106.490 νεκρούς

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στην Ινδία αυξήθηκε κατά 70.496 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 6,91 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 964 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας να ανέρχεται σε 106.490 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας στην Ινδία ξεπέρασαν τους 100.000 το Σάββατο. Η Ινδία έγινε έτσι η τρίτη χώρα του κόσμου όπου ξεπεράστηκε αυτό το τρομακτικό ορόσημο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με την υγειονομική κρίση στη χώρα να μη δείχνει να αμβλύνεται.