Τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ως απάντηση στο περιστατικό με την εκτροπή πτήσης της Ryanair.

Αυτό έκανε γνωστό, μέσω του twitter o Μπάρεντ Λιντς, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του, το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.

Καλεί το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορείας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.

Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.

Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον  Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτό το σκοπό.

Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις Λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.

Τα μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία της Λευκορωσίας, η οποία όμως στηρίζεται από την Ρωσία, αποτελώντας τον πιο κοντινό της εταίρο. Η στάση της Ρωσίας αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με Ευρώπη και ΗΠΑ.

Και ένας Έλληνας κατέβηκε στο Μινσκ

Ένας Έλληνας συγκαταλέγεται μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Ryanair που κατέβηκαν από την πτήση στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση την Κυριακή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση της υπόθεσης, πέρα από τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, στο Μινσκ αποβιβάστηκαν δύο υπήκοοι Λευκορωσίας και ένας Έλληνας υπήκοος.

Κατά τις ίδιες πηγές, παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί αποβιβάστηκαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες στο Μινσκ, αλλά εκφράζονται υπόνοιες ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να είχαν σχέση με το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Λιθουανία ανέφερε ότι από το αεροπλάνο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους, πέντε επιβάτες αποβιβάστηκαν στη Λευκορωσία.
Η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, με περίπου 170 επιβάτες -μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος Ρομάν Πετράσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη- πετούσε πάνω από τη Λευκορωσία, όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας ενημέρωσαν τους πιλότους για «πιθανή απειλή ασφάλειας», οδηγώντας το αεροπλάνο προς το Μινσκ, όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Ο κ. Λουκασένκο διέταξε προσωπικά ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 να συνοδεύσει το αεροπλάνο της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ έπειτα από απειλή για βόμβα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας.

Του έσπασαν την μύτη για να ομολογήσει

Ο πατέρας του αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς που συνελήφθη στο Μινσκ αφού το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο γιος του αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες Δευτέρα στο διαδίκτυο στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη.

Ο μπλόγκερ που έχει την έδρα του στη Λιθουανία και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν και κρατούνται στο Μίνσκ.

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτάσεβιτς, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.