Είχε μολυνθεί στην κηδεία του μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου, που απεβίωσε από κορωνοϊό στις 30 Οκτωβρίου.-

………………………………………………

Σοβαρή επιδείνωση εμφάνισε η πορεία της υγείας του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Ο 90χρονος Πατριάρχης της Σερβίας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις αρχές Νοεμβρίου με κορωνοϊό, αφού είχε παραστεί στην κηδεία του μητροπολίτη Αμφιλοχίου του Μαυροβουνίου, αλλά όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί.

«Στις 19 Νοεμβρίου 2020 η γενική κατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου επιδεινώθηκε ως συνέπεια της COVID-19», ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα των θεραπόντων ιατρών του, ενώ στο σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η μόνιμη ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων παρακολουθεί τη γενική κατάσταση και την κλινική εικόνα της Αυτού Μακαριώτητος του Σέρβου Πατριάρχη Ειρηναίου. Το κοινό ενημερώνεται περαιτέρω για την κατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου».

Τα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι “εκοιμήθη”

Νωρίτερα, σερβικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ψευδείς ειδήσεις περί «Κοίμησης του Πατριάρχη».

Μάλιστα, η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας, όπως αναφέρει το orthodoxia.info εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης της είδησης.

Το εξαιρετικά σκληρό ανακοινωθέν κάνει λόγο για ψευδείς ειδήσεις τις οποίες διέδωσαν εκκλησιαστικές προσωπικότητες και ανεύθυνα ΜΜΕ με στόχο να προσβάλουν το κύρος της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση από το Πατριαρχείο Σερβίας, στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Με την ευκαιρία ψευδών ειδήσεων σχετικά με την κοίμηση της Αυτού Αγιότητος, του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, ενημερώνουμε το κοινό ότι, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του συμβουλίου των ιατρών που φροντίζουν την υγεία του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, η κατάστασή του είναι αμετάβλητη σε σχέση με την έκθεση που δημοσιεύσαμε σήμερα το πρωί.

Θεωρούμε ότι αυτές οι ψευδείς αναφορές και η σκόπιμη εξαπάτηση και παρενόχληση ολόκληρου του κοινού, ακόμη και από συγκεκριμένες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, καθώς και από ορισμένα εξαιρετικά ανεύθυνα και ανήθικα  ΜΜΕ.

Καλούμε όλους να προσευχηθούν για την υγεία του Πατριάρχη μας και να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του από τις επίσημες ανακοινώσεις του Συμβουλίου Ιατρών και στον επίσημο ιστότοπο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν είχαν πάρει μέτρα στην κηδεία του Αμφιλόχιου

Πλήθος κληρικών και πιστών είχαν δώσει το το παρών στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στο Μαυροβούνιο, τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο, θέλοντας να πουν το «ύστατο χαίρε» στον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

Επικράτησε ακραίος συνωστισμός, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών αγνόησαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Αρκετοί πλησίασαν τα λείψανα του, χωρίς μάσκα και αποστάσεις, ενώ άλλοι φίλησαν τα χέρια και και το μέτωπο του Μητροπολίτη, ο οποίος απεβίωσε λόγω επιπλοκών της Covid-19.
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου εκοιμήθη μετά από μία μάχη τριών εβδομάδων που έδωσε με τον κορωνοϊό. Ο Μητροπολίτης διαγνώστηκε θετικός στις 6 Οκτωβρίου και εισήχθη σε κλινική της Ποντγκόριτσα, καθώς δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Όπως σημείωνε το επίσημο ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται, εμφάνισε οξεία πνευμονία και το πρωί της Παρασκευής (30/10) άφησε την τελευταία του πνοή.