Ανούσιος ανασχηματισμός, που εν μέρει εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, ήταν αυτός, που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ύστερα και από τις δολιχοδρομίες του ναυάρχου εν αποστρατεία Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος δεν άντεξε τον χαρακτηρισμό του “αποστάτη” και δεν δέχθηκε το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι λίγη ώρα πριν την ορκωμοσία στο προεδρικό μέγαρο η κυρία Αποστολάκη δεν πρόλαβε να συνοδεύσει τον ναύαρχο στα σκαλιά του περίλαμπρου οίκου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διότι η ιστορία γέμει λάσπης, η οποία χρησιμοποιείται ενίοτε και ως ρετσινιά με τον όρο “αποστάτης”,  που έχει καταντήσει να είναι χειρότερος από το κλέφτης, ψεύτης και απατεώνας.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ο κ. Αποστολάκης, μην αντέχοντας την ρετσινιά του “αποστάτη” τα παράτησε εν μέση οδό και ως μετανοήσας μαθητής λυκείου για μια πρόσκαιρη “κοπάνα”, επέστρεψε στην τάξη και έδωσε εξηγήσεις στον απουσιολόγο Αλέξη.

Δεν ξέρουμε αν όντως εσυγχωρήθη ο ναύαρχος ή μήπως του εζητήθη να χτυπήσει και καμιά “προσοχή” αλλά σημασία έχει το πως τα τερτίπια της πολιτικής μπορούν να κατεβάσουν στα μάτια της κοινής γνώμης έναν αξιοπρεπή άνθρωπο και άξιο αξιωματικό, που έχει δρέψει και δάφνες πατριωτικής συμπεριφοράς από τις επιτελικές του θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Κανονικά θα έπρεπε ο ναύαρχος όχι μόνο να μην δώσει εξηγήσεις στον Τσίπρα, αλλά να γυρίζει τις πλάτες σε όλο το ζέον από μπόχα πολιτικό σκηνικό των ημερών.

Και μετά από όλα αυτά τι απέμεινε;

Πρώτον η όντως αποτυχημένη απόπειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδιατάξει την κυβέρνησή του μπροστά σε όγκο προβλημάτων και αντιδράσεων σε πολλά μέτωπα.

Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει πολλά και έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή ακόμη και από την εφεδρεία των γειτονικών χώρων (π.χ.Σταύρο Μπένο). Πήγε να κάνει κίνηση μάτ, αλλά κανόνιζε χωρίς τον “ξενοδόχο της Κουμουνδούρου”, που παίζει στα δάχτυλα την πολιτική σκηνοθεσία, τις ίντριγκες και τις λειτουργίες των προπαγανδιστικών μηχανισμών. Έτσι οι εξελίξεις αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση και επισκίασαν τον ανασχηματισμό.

Δεύτερον, αποδείχθηκε περιτράνως ότι η υβριστική και απαξιωτική φρασεολογία, που χρησιμοποιούν τα στελέχη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με ακραίες αναφορές, διαστρεβλώνοντας ιστορικές αξίες και καταξιωμένες αλήθειες, βρίσκουν ευήκοα ώτα σε λαϊκά στρώματα. Επίσης φανατίζουν έτι περαιτέρω δήθεν αριστερόστροφους πολίτες και δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε κίνηση συνεννόησης και συναίνεσης σε εθνικό επίπεδο.

Όλη αυτή η εικόνα με τα δύσκολα για την κυβέρνηση να είναι μπροστά, την πανδημία να εξαπλώνεται ως τέταρτο κύμα, τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν να τίθενται σε αναστολή εργασίας και τον πρωθυπουργό να πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων σε λιγότερο από δύο εβδομάδες με ζητούμενο το πως θα επιτευχθεί η διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης χωρίς προβλήματα και με ένα σημαντικό ποσοστό των εκπαιδευτικών και των γονέων να μην θέλουν εμβολιασμό.

Αντιδράσεις προ των πυλών και σε άλλους τομείς, που δείχνουν ότι η σημερινή πολιτική συγκυρία και η καλλιέργεια κλίματος διαμάχης και διχασμού θα οδηγήσουν σε ένα ακόμη δύσκολο φθινόπωρο, όπου δεν φθίνουν μόνο οι οπώρες αλλά και οι αξίες σε τούτη την πολύπαθη χώρα.