Η πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας (Ελεονώρα των Αστουριών) γίνεται σήμερα 18 ετών και εισέρχεται πλέον επίσημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως διάδοχος του θρόνου, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που θα επωμιστεί ως ενήλικο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Τα γενέθλιά της σήμερα θα σηματοδοτηθούν με μια επίσημη τελετή στο ισπανικό κοινοβούλιο, στη διάρκεια της οποίας θα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα, προτού λάβει τα μετάλλια του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Από την λαμπερή εκδήλωση, όμως, φαίνεται πως θα απουσιάζει η μητέρα του βασιλιά Φελίπε και γιαγιά της πριγκίπισσας Λεονόρ, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, που φέρεται ως ιδιαίτερα ενοχλημένη και εθεάθη να δακρύζει σε μια δημόσια εμφάνισή της την Παρασκευή.

Ενόψει των εορτασμών, η ισπανική βασιλική οικογένεια έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες της πριγκίπισσας, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μία από την πρώτη της ημέρα στο σχολείο, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, βασίλισσα Λετίθια, και τον πατέρα της, βασιλιά Φελίπε, ο οποίος τότε ήταν και ο ίδιος πρίγκιπας.

Σε μια άλλη, του 2010, η Λεονόρ εμφανίζεται να κρατάει το έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που μόλις είχε κατακτήσει η ισπανική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών. Σε άλλες εμφανίζεται μαζί με τη μικρότερη αδελφή της, Σοφία.

Δεξίωση στα ανάκτορα για τα γενέθλια της πριγκίπισσας Λεονόρ

Για να τονιστεί η σπουδαιότητα των γενεθλίων της πριγκίπισσας Λεονόρ, αύριο θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στα βασιλικά ανάκτορα στη Μαδρίτη και θα ακολουθήσει συγκέντρωση της βασιλικής οικογένειας στο παλάτι El Pardo, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και μια σειρά από πρόσφατες εμφανίσεις της πριγκίπισσας ενόψει των γενεθλίων της επιβεβαιώνουν -έπειτα από χρόνια προστασίας της δημόσιας εικόνας της- ότι γίνεται πλέον δημόσιο πρόσωπο.

«Η Λεονόρ θα χρειαστεί το δικό της αφήγημα», επισημαίνει η βασιλική βιογράφος Κάρμεν Ρεμίρες ντε Γκανούθα, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να συνδεθεί με τη δική της ψηφιακή γενιά».

Γιατί «έκοψαν» τη βασίλισσα Σοφία από τη λαμπερή εκδήλωση

Από τη λαμπερή εκδήλωση, όμως, φαίνεται πως θα απουσιάζει η μητέρα του βασιλιά Φελίπε και γιαγιά της πριγκίπισσας Λεονόρ, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.

Σύμφωνα με πηγές από το παλάτι Ζαρζουέλα, που μίλησαν στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», η βασίλισσα Σοφία δεν θα συνοδεύσει τον βασιλιά Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια στην ιστορική αυτή περίσταση της ορκωμοσίας της 18χρονης πριγκίπισσας Λεονόρ, «για να μη γίνουν διακρίσεις με τον σύζυγό της, Χουάν Κάρλος».

Το παλάτι φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει τις αντιδράσεις για τον αμφιλεγόμενο πρώην βασιλιά, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, Φελίπε, το 2014, και έφυγε εξόριστος στο Άμπου Ντάμπι.

Ξέσπασε σε κλάματα η βασίλισσα Σοφία

Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, πάντως, έκανε μια δημόσια εμφάνιση, στην οποία ξέσπασε σε δάκρυα. Η σύζυγος του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ έδωσε τα «πιο ειλικρινή συγχαρητήριά» της στον φυσικό Emilio Lora-Tamayo την Παρασκευή, καθώς ορίστηκε επίτιμος πρύτανης ισόβιας διάρκειας από το Πανεπιστήμιο Camilo José Cela στη Μαδρίτη.

Η «Daily Mail» συνδέει αυτό το δημόσιο συναισθηματικό ξέσπασμα της βασίλισσας Σοφίας με το γεγονός ότι αποκλείστηκε από τις εκδηλώσεις για τα γενέθλια της εγγονής της.