Φοβούμενοι χερσαία επίθεση από το Ισραήλ εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παίρνουν τον δρόμο προς το νότο της Λωρίδας της Γάζας, αμφιβάλλοντας για τις προτροπές της Χαμάς, που ζητά να μην εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και ο εντοπισμός μαχητών της Χαμάς, που κρύβονται μέσα σε τούνελ και από εκεί προετοιμάζουν τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις απεσταλμένων δημοσιογράφων, περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της Γάζας επιχειρούν να εγκαταλείψουν την περιοχή από τον νότο, διά μέσου του συνοριακού περάσματος Ισραήλ-Αιγύπτου στη Ράφα, μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ να μετακινηθούν, καθώς ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση.

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αγνοήσουν το τελεσίγραφο. Ο Μαχμούτ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε ότι «απορρίπτουμε τον εκτοπισμό του λαού μας», ενώ ο ΟΗΕ προειδοποίησε για «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Γεμάτα τα νοσοκομεία στη Γάζα

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τόνισε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται σε «οριακό σημείο» και απηύθυνε απευθείας έκκληση στο Ισραήλ να αλλάξει γνώμη.

Σε μήνυμα που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Τα νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Χωρίς άμεση μεταφορά βοήθειας, οι βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θα καταρρεύσουν. Επισκέφθηκα τη Γάζα το 2018. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν ήδη δύσκολη.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι μια μαζική εκκένωση στον νότο του θύλακα θα ήταν καταστροφική – για ασθενείς, εργαζομένους στον τομέα της Υγείας και άλλους πολίτες που έμειναν πίσω ή πιάστηκαν σε ένα επικίνδυνο και ίσως θανατηφόρο μαζικό κίνημα. Κάνουμε έκκληση για αναίρεση της απόφασης».

Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για ένοπλη εισβολή από τον Λίβανο σε εδάφη του Ισραήλ.

Υπαρξιακός» για το Ισραήλ ο πόλεμος

«Ο πόλεμος στην Γάζα είναι υπαρξιακός» για το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός υπουργός επισήμανε ότι η χώρα διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς για να επιφέρει μόνιμη αλλαγή και να διαφυλάξει το μέλλον του εβραϊκού κράτους ως μιας ευημερούσας δημοκρατίας. Τόνισε ακόμη ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση είναι μέρος ενός «άξονα του κακού» που περιλαμβάνει το Ιράν.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξη του Ισραήλ ως μιας ευημερούσας χώρας, ενός δημοκρατικού κράτους, της πατρίδας του εβραϊκού λαού», ανέφερε ο Γκάλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, που βρίσκεται από το πρωί στη Μέση Ανατολή.

Σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο αν η Τεχεράνη έδωσε τη συγκατάθεσή της στην επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, ο Γκάλαντ είπε: «Δεν έχει σημασία… (γιατί) η ιδέα είναι μια ιρανική ιδέα».

Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εισέρχεται στην έβδομη ημέρα, ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι «που θέλουν να σώσουν τις ζωές τους» πρέπει να λάβουν υπόψη την ειδοποίηση του Ισραήλ να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες όλων των αμάχων

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (13/10) ο Ισραηλινός Στρατός διέταξε την απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας.

Ο Γκάλαντ δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το Ισραήλ -το οποίο έχει σηματοδοτήσει ότι ενδέχεται να εξαπολύσει μια χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα μετά από ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών- θα τηρήσει την 24ωρη διορία.

«Πολεμούμε για την πατρίδα μας. Πολεμούμε για το μέλλον μας», είπε και πρόσθεσε: «Η πορεία θα είναι μακρά, αλλά στο τέλος σας υπόσχομαι ότι θα κερδίσουμε».