Επί ποδός βρίσκονται οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να συντονίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του φονικού κοροναϊού, που εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία με ανησυχητικά κρούσματα.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση γίνεται προς το παρόν με γνωστές μεθόδους και με φαρμακευτική αγωγή, που έχει χρησιμοποιηθεί για άλλους ιούς, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή δεν έχει παρασκευαστεί εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Επίσης λαμβάνονται μέτρα απομόνωσης πληθυσμιακών ομάδων σε περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Τέσσερις διαφορετικές εταιρείες συμμετέχουν στην κούρσα για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου, που θα αντιμετωπίσει τον νέο φονικό ιό, αλλά τα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικούς μήνες.

Σε δήλωσή της, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι οι τέσσερις εταιρείες εργάζονται στον μέγιστο βαθμό αποδοτικότητας και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, μία ή δύο από τις εταιρείες, να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης δοκιμής στον άνθρωπο.

Ωστόσο, η ευρύτερη χρήση ενός αποδοτικού εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν σωστά στην έρευνα, να ξεκινήσει σε ένα ή ενάμισι χρόνο, τόνισε η επικεφαλής του επιστημονικού τιμ του ΠΟΥ. Οι ερευνητικές ομάδες, ωστόσο, δεν μελετούν μόνο προς την κατεύθυνση ενός νέου φαρμάκου, καθώς ήδη δοκιμάζονται τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ανάλογα συμπτώματα, ώστε να ελεγχθούν αν κάποιο ή κάποια από αυτά, είναι δραστικά απέναντι στον COVID-19.

Μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και την εφαρμογή του όποιου φαρμάκου εγκριθεί, οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ιδιαίτερα δε στην Κεντρική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία.

Το πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης σε 2 ώρες

Η γαλλο-βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα τεστ-εξπρές που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κορoναϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες. Το τεστ είναι μέχρι στιγμής το πιο γρήγορο από κάθε άλλο ανταγωνιστικό, τα οποία χρειάζονται από έξι ώρες έως μια μέρα. Οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 400%, καθώς η επέκταση του νέου κοροναϊού, πέρα από παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν παύει να αποτελεί και επιχειρηματική ευκαιρία για τις εταιρείες που έχουν αποδυθεί σε κούρσα ταχύτητας για να αναπτύξουν τεστ διάγνωσης, αντιικά φάρμακα και εμβόλια.

Το τεστ της Novacyt -που θα παράγεται στη Βρετανία- δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση για κυκλοφορία, αλλά η εταιρεία ελπίζει να πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, έχει υποβάλει αντίστοιχο αίτημα επείγουσας έγκρισης και στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το νέο τεστ εστιάζει σε μια μικρότερη αλληλουχία DNA από τα άλλα τεστ, προκειμένου να εντοπίσει τη γενετική «υπογραφή» του νέου κορoναϊού που απέκτησε και επίσημα το όνομα Covid-19. Σύμφωνα με τη Novacyt -που δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα επένδυσε στην ανάπτυξη του τεστ- αυτό είναι όχι μόνο ταχύτερο, αλλά και πιο φθηνό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες διαγνωστικού εξοπλισμού που κυκλοφορούν στην αγορά. Η Novacyt έχει κιόλας λάβει παραγγελίες για 33.000 τεστ και αιτήματα για άλλα 32.000 από τουλάχιστον 30 χώρες. Παράλληλα με τη Novacyt, άλλες εταιρείες (Thermo Fisher Scientific, GenScript Biotech, Co-Diagnostics, Roche, Abbot Laboratories κ.α.) αναπτύσσουν ή έχουν αναπτύξει ήδη σχετικά τεστ και κάνουν αγώνα δρόμο για την έγκριση τους.

Προφανώς, η παγκόσμια ανησυχία για το ξέσπασμα αυτής της επιδημίας, η οποία ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Γουχάν, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει. Όσο υπάρχουν νεκροί και νέα κρούσματα ο συναγερμός στον πλανήτη δεν πρόκειται να πάψει. Όμως, από ό,τι φαίνεται υπάρχουν κάποια θετικά μηνύματα στη μάχη με τον κοροναϊό η οποία συνεχίζεται, με μάσκες στα πρόσωπα…