Με πλατινένιο βραβείο για μελέτη που αφορά ασθενείς με Covid -19 βραβεύτηκε η Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου κατά την ετήσια διοργάνωση Healthcare Business Awards 2020.

Πρόκειται για την «Προοπτική μελέτη της γενετικής προδιάθεσης για ενεργοποίηση του συμπληρώματος και της φλεγμονής σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη από Covid-19», που διεξάγεται με τη συνεργασία κλινικών του Παπανικολάου αλλά και άλλων νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19, με κύρια ερευνήτρια την αιματολόγο της Αιματολογικής Κλινικής του Παπανικολάου, Ελένη Γαβριηλάκη.

Η μελέτη αυτή στοχεύει στον περιορισμό της λοίμωξης την οποία προκαλεί ο SARS-CoV-2 με την ενεργοποίηση του συμπληρώματος, το οποίο είναι ένας μηχανισμός, μέσω του οποίου προκαλείται η φλεγμονή, δηλαδή η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουν αναπτυχθεί γενετικές και λειτουργικές μέθοδοι για τη μελέτη του συμπληρώματος. «Με τις μελέτες αυτές μπορεί να διαπιστωθεί, αν κάποιος ασθενής έχει κάποια προδιάθεση για υπερενεργοποίηση του συμπληρώματος με συνέπεια η λοίμωξη από τον ιό να είναι πολύ πιο βαριά από την λοίμωξη που θα αναπτύξει κάποιος άλλος ασθενής.

Επομένως, ο σκοπός μας είναι πρώτον να δούμε αν κάποιος έχει προδιάθεση για μια πολύ σοβαρή λοίμωξη και σε δεύτερη φάση να δούμε αν αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν προδιάθεση κάποια στοχευμένη θεραπεία. Υπάρχει στοχευμένη θεραπεία με χορήγηση αναστολέα του συμπληρώματος, η οποία είναι πάρα πολύ αποτελεσματική», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γαβριηλάκη.

Επιπλέον, το νοσοκομείο Παπανικολάου βραβεύτηκε από την ίδια διοργάνωση με χρυσό βραβείο για την τεχνολογία και την καινοτομία, ενώ ασημένιο βραβείο απέσπασε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής (με τις 2010 μεταμοσχεύσεις) για τη δραστηριότητα και τα επιτεύγματά της.

«Οι βραβεύσεις και οι έπαινοι δεν αποτελούν αυτοσκοπό, φωτίζουν, όμως, το έργο που αναπτύσσεται από πολλούς ανθρώπους σε ένα δημόσιο νοσοκομείο του ΕΣΥ, σε καιρούς δύσκολους για νοσηλεία ασθενών, καινοτόμες θεραπείες και έρευνα», σημειώνει ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Παπανικολάου, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ