Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχική Υγεία - Διατροφή Γιατί αποσύρει το εμβόλιο κορωνοϊού η AstraZeneca – Αναφέρεται σε εμπορικούς λόγους,...

Γιατί αποσύρει το εμβόλιο κορωνοϊού η AstraZeneca – Αναφέρεται σε εμπορικούς λόγους, αλλά υπήρξαν επιπλοκές και θάνατοι

 

Η εταιρεία παραδέχεται με έγγραφο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ότι  μπορεί να υπάρξουν σπάνιες παρενέργειες από το εμβόλιό της.-

Η εταιρεία AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο  που παρασκευάστηκε για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, μια παραδοχή που αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τεράστιες αποζημιώσεις.

Ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή για τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του, που αναπτύχθηκε  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.

Στη Βρετανία, που είναι και η έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας, 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της AstraZeneca.

Ηεφημερίδα Telegraph σε αφιέρωμά της στην πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας, σημειώνει ότι αυτή αφορά τον Βρετανό μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, Τζέιμι Σκοτ, ο οποίος έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα αφού ανέπτυξε θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμπόδισε να εργαστεί αφού έλαβε το εμβόλιο τον Απρίλιο του 2021. Το νοσοκομείο τηλεφώνησε στη γυναίκα του τρεις φορές για να της πει ότι ο άντρας της επρόκειτο να πεθάνει.

Η AstraZeneca αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, αλλά έχει αποδεχθεί, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, ότι το εμβόλιο της για τον Covid «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS, δηλαδή, θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας».

Πενήντα μία υποθέσεις έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, με θύματα και συγγενείς που θρηνούν να ζητούν αποζημίωση που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια λίρες.

Η παραδοχή έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Μάιο του 2023, όταν εκδικαζόταν η υπόθεση του Τζέιμι Σκοτ. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημιώσεις εάν η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία σοβαρής ασθένειας και θανάτου σε συγκεκριμένες νομικές υποθέσεις. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει τους νομικούς λογαριασμούς της AstraZeneca.

Η απάντηση της AstraZeneca

Σε μια επιστολή που εστάλη τον Μάιο του 2023, η AstraZeneca ανέφερε στους δικηγόρους του Σκοτ ότι «δεν αποδεχόμαστε ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο».

Σε αυτό, η εταιρεία σημειώνει πως, «είναι παραδεκτό πως το εμβόλιο AZ ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AZ ή οποιουδήποτε εμβολίου».

Η AstraZeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους. Είπε ότι το εμβόλιο δεν κατασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον, αφού αντικαταστάθηκε από επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές.

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

Ωστόσο, η Astrazeneca επέμεινε ότι η απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS. Είπε πως η χρονική συγκυρία ήταν καθαρή σύμπτωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε: «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της πανδημίας παγκοσμίως».

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να δρομολογήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας του Vaxzevria εντός της Ευρώπης».

«Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19».

Μαγιορκίνης: Είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων

Κανέναν απολύτως κίνδυνο υγείας δεν διατρέχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με το σχετιζόμενο με το εμβόλιο AstraZeneca και δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες, αναφέρουν οι ειδικοί Γκίκας Μαγιορκίνης και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε ότι πράγματι πρόκειται για μια παρενέργεια για την οποία το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο περισσότερο από δύο χρόνια.

Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μέσα στις πρώτες 30 μέρες χορήγησης του εμβολίου, τα οποία ωστόσο όπως τόνισε δεν ξεπερνούσαν τα 10.

«Πρόκειται για το εμβόλιο που είχε παρασκευάσει η Οξφόρδη αν θυμάστε, και η εταιρία εκείνη ανέλαβε απλώς τη διακίνησή του σε τιμή κόστους, χωρίς δηλαδή κέρδος. Είχε προτιμηθεί διότι δεν χρειαζόταν κατάψυξη στους -80ο C όπως τα m-RNA εμβόλια, και άρα μπορούσε να διανεμηθεί ευκολότερα και φθηνότερα. Ακριβώς επειδή αποτέλεσε προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν, δεν προγραμματίστηκε ποτέ η επικαιροποίησή του για τα επόμενα στελέχη του ιού και έτσι πλέον δεν είναι αποτελεσματικό», επισήμανε.

Τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο παρενέργειας

«Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».

Βασιλακόπουλος: Κανείς δεν κινδυνεύει αν έχει κάνει το εμβόλιο AstraZeneca

«Κανείς δεν κινδυνεύει αν έχει κάνει το εμβόλιο AstraZeneca», είπε μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open. Μάλιστα τόνισε πως «αν πάει κάποιος στο φαρμακείο και αγοράσει ένα φάρμακο που λέγεται παρακεταμόλη και διαβάσει το χαρτάκι με τις παρενέργειες, ”βάζω στοίχημα”, ότι δεν θα το ξαναπάρει ποτέ».

Παράλληλα ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε πως «η επιστήμη είναι κάτι που εξελίσσεται, δεν είναι σαν τη θρησκεία που είναι ένα δόγμα 2000 ετών ίδιο. Αυτά που λέγαμε για τον κορωνοϊό το 2020 προφανώς δεν είναι ίδια με αυτά που λέμε τώρα, γιατί μάθαμε περισσότερα, γίναμε πιο σοφοί».

Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή αμέσως μετά τον εμβολιασμό

«Από την παραμικρή επιπλοκή. Οσοι την έπαθαν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή την έπαθαν αμέσως μετά τον εμβολιασμό τις πρώτες και κυρίως μετά την 1η δόση. 15 στο 1 εκατομμύριο
Το εμβόλιο δεν αποσύρθηκε γι αυτό το λόγο. Ο ένας λόγος είναι ότι τις κάνει έστω και σπάνια αυτή την επιπλοκή και πλέον υπάρχουν m-RNA που δεν κάνουν αυτή τη σπάνια παρενέργεια Αφού πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε αθυτό το ρίσκο.

Το 2ο και πιο σημαντικό είναι ότι ο κορωνοϊός άλλαξε από το 2019 από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν και άλλαξαν και τα εμβόλια και έχουν προσαρμοστεί όπως και αυτά της γρίπης. Το Astra Zeneca δεν το προσάρμοσε γιατί είχε προβλέψει ότι θα επικρατήσουν τα εμβόλια του m-RNA δεν είχε κάποιο λόγο να το προσαρμόσει γι αυτό ακόμα και τώρα το εμβόλιο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό γιατί ο ιός έχει αλλάξει.

Όταν πρωτοβγήκε το εμβόλιο και έγινε κλινική μελέτη ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία όπως σε όλα τα φάρμακα. Όταν εφαρμόζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους ένα φάρμακο μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές που δεν εμφανίστηκαν στις κλινικές μελέτες. Αυτές οι επιπλοκές είναι αυτής της κατηγορίας, τις εξαιρετικά σπάνιες.

Αν πάει κάποιος στο φαρμακείο και αγοράσει ένα φάρμακο που λέγεται παρακεταμόλη και διαβάσει το χαρτάκι με τις παρενέργειες βάζω στοίχημα ότι δεν θα το ξαναπάρει ποτέ. Η επιστήμη είναι κάτι που εξελίσσεται δεν είναι σαν τη θρησκεία που είναι ένα δόγμα 2000 ετών. Εξελίσσεται με βάση την παρατήρηση και τις νέες μελέτες. Αυτά που λέγαμε για τον κορωνοϊό το 2020 προφανώς δεν είναι ίδια με αυτά που λέμε τώρα, γιατί μάθαμε περισσότερα, γίναμε πιο σοφοί».