Συνοριοφύλακες του νομού Έβρου δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από την τουρκική πλευρά, καθώς γινόταν προσπάθεια εκδίωξης μεταναστών από την απέναντι όχθη προς το ελληνικό έδαφος και οι Έλληνες προσέτρεξαν για βοήθεια. 

Από τα πυρά που εκτοξεύθηκαν από την τουρκική πλευρά έχασε τη ζωή της μία μετανάστρια που επέβαινε σε βάρκα λαθροδιακινητών, ενώ οι Ελληνικές δυνάμεις διέσωσαν ακόμα τέσσερα άτομα, ανάμεσα τους και ένα παιδί.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και η ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζοντας ότι η γυναίκα πυροβολήθηκε πισώπλατα, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων.

Πώς έγινε το επεισόδιο με τη νεκρή γυναίκα

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του νομού Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς περιέγραψε πώς το κλιμάκιο δέχτηκε καταιγισμό πυροβολισμών από την τουρκική όχθη.

«Ακόμα μία δύσκολη νύχτα για τον Έβρο ακόμα ένα δύσκολο περιστατικό. Στην περιοχή του Σουφλίου, εκεί που πρέπει να βρίσκονται οι συνοριοφύλακες, συνάδελφοι μας εντόπισαν μία πλαστική λέμβο να έρχεται προς την Ελληνική όχθη. Δηλώσαμε την ιδιότητα μας και χρησιμοποιήσαμε ηχητικά και φωτεινά σήματα. Αμέσως από την απέναντι όχθη άρχισε καταιγισμός πυρών.

Οι συνάδελφοί μου αμέσως καλύφθηκαν και ανταπέδωσαν με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, για να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις ριπές που έρχονταν προς την ελληνική όχθη, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν εάν ήταν πυρά της τουρκικής στρατοχωροφυλακής ή πυρά από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, λόγω του σκοταδιού που επικρατούσε στην περιοχή.

Όταν σταμάτησε όλος αυτός ο καταιγισμός των πυροβολισμών, μπόρεσαν και έφτασαν στην όχθη. Εκεί διέσωσαν πέντε άτομα ανάμεσα στους και ένα παιδί, δυστυχώς όμως επέπλεε μία γυναίκα νεκρή. Κατάφεραν όμως με αυτοθυσία να διασώσουν τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ήταν δύσκολο το περιστατικό αλλά η διαχείριση του με ψυχραιμία, υπομονή, αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό αποσόβησε τα χειρότερα».

Αδίστακτα κυκλώματα λαθροδιακινητών στον Έβρο

Ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς επισημαίνει ότι τον τελευταίο καιρό τα αδίστακτα κυκλώματα των λαθροδιακινητών έχουν αυξήσει τις ροές στον ποταμό Έβρο.

«Έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες το τελευταίο διάστημα πυροβολισμών στις όχθες του Έβρου. Κυρίως από τα κυκλώματα αλλά και από την Τουρκική στρατοχωροφυλακή. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Ζητάμε την στήριξη της πολιτείας στα αιτήματα μας ώστε να φυλάμε τα σύνορα κάθε φορά που μας καλεί το καθήκον και να ανταπεξερχόμαστε στις δύσκολες καταστάσεις», καταλήγει.