Βαρύτατη ποινή επέβαλε το εφετείο Θράκης σε έναν 75χρονο Έλληνα για παράνομη διακίνηση προσφύγων σε μια υπόθεση, που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση λόγω της αυστηρότητάς της σε μια εποχή, που η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων.

Ο 75χρονος ψαράς είχε παραλάβει στη βάρκα του τον Ιούνιο του 2016 δύο οικογένειες Σύρων (συνολικά 9 άτομα) για να τους μεταφέρει στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες είχαν  έρθει στην Ελλάδα, αλλά αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν πλέον να μείνουν στην χώρα μας και ζήτησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τη Συρία, μέσω Τουρκίας

Πρόκειται για την πρώτη ανάμεσα σε 6.000 περίπου καταδικαστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει το Εφετείο Θράκης τα τελευταία 15 έτη για διακίνηση μεταναστών και που αφορά σε επαναπροώθηση προσφύγων από Ελλάδα προς Τουρκία.

Πως περιγράφεται η υπόθεση

Με απόφαση του Εφετείου Θράκης καταδικάστηκε ο 75χρονος Έλληνας πολίτης σε ποινή φυλάκισης18 ετών και κατά συγχώνευση σε έξι χρόνια φυλάκιση διότι συνελήφθη στην ελληνική όχθη του Έβρου να επιχειρεί να επαναπροωθήσει στην Τουρκία, εννέα Σύρους πολίτες, οι οποίοι ήταν ήδη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα με δελτία ασύλου που είχαν στην κατοχή τους. Πρόκειται για πρόσφυγες που είχαν απογοητευτεί από τις συνθήκες διαβίωσης που συνάντησαν στην χώρα μας και ήθελαν να επιστρέψουν μέσω Τουρκίας στη Συρία.
Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2016 δύο οικογένειες Σύρων (συνολικά 9 άτομα) οι οποίοι είχαν προ πολλού έρθει στην Ελλάδα και αφού είχαν προβεί σε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα και είχε εγκριθεί το αίτημα τους, ενώ τους είχε χορηγηθεί άσυλο και τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα, αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν πλέον να μείνουν στην Ελλάδα αλλά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τη Συρία, μέσω Τουρκίας.

Μη μπορώντας να το πράξουν με άλλο τρόπο, όπως τουλάχιστον κατέθεσαν, αποφάσισαν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου.

Στην ελληνική παρόχθια πλευρά συνάντησαν τον 75χρονο Έλληνα, ερασιτέχνη ψαρά, και του ζήτησαν να τους μεταφέρει με τη βάρκα του στην Τουρκία. Αυτός συμφώνησε έναντι αμοιβής ζητώντας 50 ευρώ ανά άτομο, εξαιρώντας τα παιδιά, δηλαδή συνολικά θα λάμβανε 200 ευρώ. Ωστόσο πριν ολοκληρωθεί η μεταφορά των προσφύγων με τη βάρκα του ψαρά, συνελήφθησαν όλοι από Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στη περιοχή.

Η κατηγορία που αποδόθηκε στον 75χρονο ήταν αυτή της διακίνησης μεταναστών, δηλαδή ότι προωθούσε παράνομους μετανάστες χωρίς χαρτιά εντός της ελληνικής επικράτειας. Καταδικάστηκε βάσει της κατηγορίας που του αποδόθηκε, πλην όμως σε επίπεδο απόπειρας, έτσι του αναγνωρίστηκε το λευκό ποινικό μητρώο και κατά αυτόν τον τρόπο γλύτωσε την κάθειρξη.

Του επιβλήθηκε ποινή δυο ετών για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο ήτοι συνολικά δεκαοκτώ έτη και κατά συγχώνευση έξι έτη φυλάκισης, μετατραπείσα προς 5 ευρώ ημερησίως περίπου δηλαδή συνυπολογιζομένων και των ανάλογων προσαυξήσεων, ο 75χρονος πρέπει να πληρώσει περίπου 24.000 € για να μη μπει φυλακή.

Πηγή: protothema.gr