Από την μια πλευρά ανησυχία και θλίψη, ενώ από την άλλη κατάπληξη σε πολύ κόσμο έχει προκληθεί από τη διασπορά του κορωνοϊού σε αδελφότητα μοναχών στη Θεσσαλονίκη, στην οποία διαβιούν συνολικά 17 γυναίκες και οι περισσότερες δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν φύγει από την ζωή τρεις μοναχές, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών, που νοσούν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν φύγει από τη ζωή εξαιτίας της Covid-19 τρία μέλη της αδελφότητας, ηλικίας 62, 78 και 82 ετών.

Ο πρώτος θάνατος κατεγράφη στις 29 Σεπτεμβρίου, ο δεύτερος στις 6 Οκτωβρίου και ο τρίτος την αμέσως επόμενη ημέρα. Ανάμεσα στα θύματα είναι και η ηγουμένη της αδελφότητας, που βρίσκεται στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα η μία μοναχή κατέληξε από κορωνοϊό πριν 2 ημέρες στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών, ενώ η δεύτερη κατέληξε χθές 18 ημέρες αφού εκδηλώθηκε ο κορωνοϊός.
Επί πολλές μέρες δεν είχε συμπτώματα , αλλά χθές ανέβασε πυρετό.  Άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ αλλά παρουσίασε επιπλοκές, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΡΑΔΙΟΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ο νομικός σύμβουλος της αδελφότητας Ανδρέας Ταγαράκης.

Η τρίτη μοναχή πριν από αρκετές μέρες έφυγε από την ζωή έχοντας νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Ταγαράκη ,  κάποιες από τις μοναχές έχουν εμβολιαστεί και κάποιες άλλες όχι.
“Δεν μπορούμε να μιλάμε για αρνήτριες, ούτε για άρνηση να αναλάβουν ιατρική βοήθεια.
Κάθε μέρα της επισκεπτόταν ιατρός”, σημείωσε ο κ. Ταγαράκης. Διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα ότι δεν υπήρξε συνεργασία της αδελφότητας με την Μονή.

Από το πρωί η είσοδος στο μοναστήρι έχει απαγορευτεί σε όλους τους επισκέπτες.

Αρνούνται πεισματικά να δεχθούν ιατρική βοήθεια

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρνούνται πεισματικά να δεχθούν ιατρική βοήθεια, τουλάχιστον εκτός της αδελφότητας ή να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

Επίσης, αρνούνται να συνεργαστούν τόσο με τον ΕΟΔΥ όσο και με την Πολιτική Προστασία, η οποία είναι αρμόδια να αναλάβει την ιχνηλάτηση, προκειμένου να εντοπιστούν στενές επαφές και να διερευνηθεί η τυχόν διασπορά στην κοινότητα.

Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μέσα στην αδελφότητα υπάρχουν ιατροί, οι οποίοι παρακολουθούν συχνά τα κρούσματα. Ως Μητρόπολη έχουμε ενημερωθεί και παρακολουθούμε κι εμείς το θέμα, παρά το γεγονός ότι οι αδελφότητες έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα και δεν υπάγονται στη Μητρόπολη».