Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε  το σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης των Κεραμείων Αλλατίνη, ενός χώρου όπου βρίσκονται οι παλιές και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της παλιάς μονάδας, στην νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι σήμερα εγκαταλελειμμένος όμως σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός οράματος, με όρους μέλλοντος, με σεβασμό στη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης και με τη γνώση όσων ξέρουμε για το μέλλον των βιώσιμων πόλεων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τολμηρή τη σκέψη του Σταύρου Ανδρεάδη, προέδρου της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ για την αξιοποίηση της περιοχής μέσω της ανάδειξης του βιομηχανικού κτιρίου των Κεραμείων, της δημιουργίας ενός μεγάλου κοινόχρηστου πάρκου πρασίνου και της δυνατότητας μιας εμπορικής αξιοποίησης με βάση τη δομημένη έκταση που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αυτό το γήπεδο.

Ειδικά για το ψηλό κτίριο που θα δημιουργηθεί, ύψους 100 μέτρων και συνολικού εμβαδού 29.800 τμ. ο πρωθυπουργός σημείωσε: «ο μόνος τρόπος ήταν να κινηθούμε καθ ύψος, κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, αρκετά συνηθισμένο όμως σε άλλες πόλεις που ενσωματώνουν αυτά που ξέρουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για το πώς να ζούμε βιώσιμα».

Το πρώτο πολύ υψηλό κτίριο της Θεσσαλονίκης

Παράλληλα εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα κτίρια ενώ για το συγκεκριμένο υπογράμμισε πως θα είναι το πρώτο πολύ υψηλό κτίριο της Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει ένα τοπόσημο και θα συμβολίζει την ανατολική είσοδο της πόλης, απελευθερώνοντας όλο τον υπόλοιπο χώρο για πράσινο και δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης του πυρήνα του κτιρίου των πρώην κεραμείων.

Για το όλο θέμα της ανάπλασης επισήμανε ότι το πρώτο βήμα ήταν η ιδέα του κ. Ανδρεάδη και το δεύτερο η έκδοση του προεδρικού διατάγματος ώστε, όπως είπε, να γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιτρεπόμενες χρήσεις για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα συναρμόδια υπουργεία εργάστηκαν γρήγορα ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αγκάλιασε τη σχετική πρόταση, και συμπλήρωσε ότι η επένδυση συνολικά θα ξεπεράσει τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

“Πιστεύω ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει και επένδυση – πιλότο για το πώς αντιλαμβανόμαστε και εκτός Θεσσαλονίκης την αξιοποίηση μεγάλων τέτοιων χώρων δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για δόμηση καθ’ ύψος” είπε και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «έχω ελαφρά υψοφοβία αλλά δεν φοβάμαι τα ύψη όταν πρόκειται για τέτοιου είδους παρεμβάσεις εντός πυκνοκατοικημένων πόλεων όπως είναι η Θεσσαλονίκη».

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση

Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό για την ανάπλαση, ο Σταύρος Ανδρεάδης πρόεδρος της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι όταν αγοράστηκε αυτή η έκταση υπήρξε το δίλημμα της πολεοδόμησής της, που, όπως είπε, θα έπνιγε το διατηρητέο κτίριο των κεραμείων ή της συγκέντρωσης όλης της δόμησης σε ένα πολυόροφο κτίριο ύψους 100 μέτρων και εμβαδού 29.800 μέτρων.

Ο ίδιος τόνισε ότι με την επιλογή του πολυόροφου κτιρίου, το διατηρητέο συγκρότημα των παλαιών κεραμείων θα προβάλλεται με ιδανικό τρόπο, όλες οι θέσεις στάθμευσης θα είναι υπόγειες και δεν θα υπάρχει κανένα αυτοκίνητο πάνω στην επιφάνεια.

Το μεγάλο κεντρικό κτίριο των κεραμείων με συνολικό εμβαδό 13.000 τμ, που είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος και προορίζεται μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, εισφέρεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης για να το αξιοποιήσει.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους δύο όγκους των διατηρητέων που έχουν εμβαδό 7.100 τμ για τους οποίους επιτρέπεται αλλαγή χρήσης υπάρχουν σκέψεις για την ανάπλασή τους ώστε να αναπλαστούν σε χώρους γραφείων, αναψυχής, εστίασης και υποστήριξης της λειτουργίας των υπόλοιπων εγκαταστάσεων.

Οικιστική και παράλληλα πολιτιστική ανάπλαση

«Το συνολικό πρότζεκτ θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική, υπερτοπικής σημασίας, οικιστική και παράλληλα πολιτιστική ανάπλαση που μεταμορφώνει έναν νεκρό και εγκαταλελειμμένο χώρο για δεκαετίες χώρο σε ένα δημόσιο πάρκο ζωντανό και προσβάσιμο σε όλους με όλη τη δόμηση συγκεντρωμένη σε ένα ψηλό κτίριο και το διατηρητέο μνημείο να ζωντανεύει και να αναδεικνύεται μέσα στο πράσινο που θα το περιβάλλει» πρόσθεσε ο κ. Ανδρεάδης.

Ευχαρίστησε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία, έκανε λόγο για μια φιλόδοξη ενέργεια και δήλωσε αισιόδοξος για τις συνέργειες που θα χρειαστούν.

Στην παρουσίαση του σχεδίου από τον κ. Ανδρεάδη παρέστησαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.