Ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά και για την οικονομική πορεία της χώρας, με παράλληλη αναφορά σε φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις, αναμένεται να κάνει απόψε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έφτασε στην πόλη χθες αργά το βράδυ, λόγω του επιβαρυμένου προγράμματός του στην Αθήνα.

Οκ. Μητσοτάκης έφτασε σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ, χωρίς να συμμετάσχει όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο στο πάνελ του Fοrum της ΔΕΘ με θέμα τις Προοπτικές Ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος.

Κατά την άφιξη του στο ξενοδοχείο ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, αλλά έκανε και παρατήρηση σε κάποιους από αυτούς που δεν φορούσαν μάσκα.

Σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός στις 10:00 συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Εκτός από την επέκταση των ήδη γνωστών μέτρων, τηρώντας τα πολιτικά έθιμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες πολλαπλά σενάρια. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κίνητρα για την απασχόληση

· Σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

· Προγραμματισμός νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής

· Μείωση ΕΝΦΙΑ

· Καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους

· Αναβάθμιση εξοπλισμού και προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις

Πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να περνά στην ενίσχυση των μαχητικών αεροσκαφών Mirage, αλλά και την αναβάθμιση 4 φρεγατών, ανεβαίνοντας κατηγορία ως προς την στρατιωτική υπεροχή της χώρας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), διευρύνοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ταυτόχρονα με μέτρα αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα έργα σε Θεσσαλονίκη – Βόρεια Ελλάδα

H κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια, υλοποιεί συγκεκριμένα έργα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο όραμα του πρωθυπουργού η περιοχή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πάνελ για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, υπογράμμισε ότι για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, στις τρεις Περιφέρειες της περιοχής θα δοθούν κατά 40% περισσότεροι κοινοτικοί πόροι και θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,8 που διατέθηκαν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ο κ. Γεωργιάδης όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς Thess Intec, το οποίο εξήγγειλε πέρσι ο πρωθυπουργός, υλοποιείται με ταχύτητα, με ρυθμούς γρηγορότερους κατά αρκετούς μήνες του αρχικού σχεδιασμού και θα λειτουργήσει μέχρι το 2023.

Πρόσθεσε ότι έγινε πραγματικότητα το ψηφιακό κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, μετά και την παροχή των κατάλληλων κινήτρων από τον νόμο για το επενδυτικό clawback, και μέχρι το τέλος του χρόνου 200 τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών θα έχουν θέσεις εργασίας υψηλά αμειβόμενες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι τα έργα αυτά, μαζί με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, την Τεχνόπολη και το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας της Deloitte, καθιστούν τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστή στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.