Ομιλία στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων στο HYATT και μετά αναχώρηση για Λονδίνο και Βρυξέλλες, όπου θα γίνει συζήτηση και για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.-

Από την Θεσσαλονίκη αρχίζει σήμερα μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα ταξιδέψει στη συνέχεια σε Λονδίνο και Βρυξέλλες και θα έχει την ευκαιρία να κάνει ομιλίες, παρεμβάσεις και επαφές για την οικονομία, τα εθνικά μας θέματα, το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορίες, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το προσφυγικό.
Σήμερα (Δευτέρα) θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.Η  γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα, λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, ύστερα από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στην οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, της πρώτης χωρίς μνημόνιο, που θα ανοίξει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου και φέτος έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Και πάλι έχουν εκφράσει προθέσεις για νέα διαδήλωση και πορεία σήμερα στη Θεσσαλονίκη  μέλη οργανώσεων,που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια. Για το λόγο αυτό είναι σε ετοιμότητα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει κατευθείαν για το Λονδίνο, όπου αύριο (Τρίτη) θα πάρει μέρος στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται η Ελλάδα σε αυτή.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» λαμβάνει χώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε. και ύστερα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων για ευρωπαϊκά δημοκρατικά Βαλκάνια, χωρίς εθνικισμούς, με ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία και συνανάπτυξη, όπως είπε ο κ. Τσίπρας και στην 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για το 2025. Για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία η έναρξη των σχετικών διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019 και όσον αφορά στην ΠΓΔΜ εξαρτάται από το αν η γειτονική χώρα θα έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ γι’ αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.