Αρχική Θεσσαλονίκη Στάση εργασίας αύριο στην ΕΡΤ για την υποβάθμιση της ΕΡΤ 3 –...

Στάση εργασίας αύριο στην ΕΡΤ για την υποβάθμιση της ΕΡΤ 3 – Τα παίρνουν όλα για το κανάλι ΕΡΤNEWS και αγνοούν την Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις περικοπές των ενημερωτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ 3, που έχει ως αποτέλεσμα να φιμώνεται η φωνή της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα της περιφέρειας.

Ο περιορισμός των Δελτίων Ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών αποδίδεται στην προσπάθεια ενίσχυσης του αμιγώς ενημερωτικού καναλιού ΕΡΤNEWS, που έκανε την εμφάνισή του επίσημα από χθες στους δέκτες μας.

Οι αντιδράσεις εστιάζονται στην έλλειψη διάθεσης και στην αδυναμία των ιθυνόντων της ΕΡΤ να αντιληφθούν ότι η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η περιφέρεια έχουν πλούσιο υλικό για ενημερωτικές εκπομπές σε επίπεδο τοπικών προβλημάτων, στον πολιτισμό, στην αυτοδιοίκηση και στις κοινωνικές δραστηριότητες,

Η ΕΡΤ 3 διέθετε μέχρι τώρα διοικητική αυτονομία και πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιφέρειας και των δράσεων των τοπικών κοινωνιών με επαρκές δημοσιογραφικό και τεχνικό δυναμικό, αλλά και ικανοποιητικές υποδομές. Τώρα ένα μέρος του προσωπικού αδρανοποιείται ή υποβαθμίζεται και ένα άλλο προωθείται στο ρεπορτάζ δρόμου για να καλύπτει τις ανάγκες του ΕΡΤNEWS.

Στις αντιδράσεις, που προήλθαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους και από την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης προστέθηκαν τώρα και οι φωνές των συνδικαλιστικών φορέων της Αθήνας, της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ.

Στάση εργασίας αύριο Δευτέρα

Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:Τρίωρη στάση εργασίας στην ΕΡΤ τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ), εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην εδώ και καιρό συστηματική συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματός της ΕΡΤ3, με αποκορύφωμα τη μεταφορά των δελτίων ειδήσεων στο κανάλι ERTNEWS.

Μια ενέργεια που ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα της περιφέρειας στην ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτό ο ενημερωτικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ελλειμματικός και γεωγραφικά περιορισμένος, ενώ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 απαξιώνεται επαγγελματικά και παροπλίζεται.

Με τα δεδομένα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας με τη συμμετοχή των Ενώσεων-μελών για όλους τους εργαζόμενους στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ Α.Ε.), σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023,  από τις 13:00 έως τις 16:00 με αιτήματα:

1) Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

2) Την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου

3) Την αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

4) Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

5) Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις μέλη της διεκδικούν για την ΕΡΤ3 τον ρόλο που αναλογεί στην ιστορία και την αποστολή της και καλούν τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του καναλιού, επισημαίνοντας τον κομβικό και κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ3 στην ενημέρωση και την πολυφωνία, καθώς μέσω αυτής προβάλλεται η ελληνική περιφέρεια.