Με αφορμή τα 4,2 και 3,7 Ρίχτερ από την περιοχή της Βόλβης.

Μ. Σκορδίλης: Τέτοιοι σεισμοί πρέπει να μας ξυπνάνε !

Δεν εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία οι σειμόλόγοι για τα 4,2 και 3,7 Ρίχτερ, που  ταρακούνησαν την Θεσσαλονίκη το πρωί της Δευτέρας, αλλά απευθύνουν εκκλήσεις προς τις υπηρεσίες του κράτους και ιδιαίτερα προς τις περιφερειακές διοικήσεις  για καλύτερη οργάνωση με ορισμό χώρων συνάντησης, έλεγχο των κτιρίων και μέτρα πρόληψης για τους πολίτες.

Δίνοντας τα στοιχεία των σεισμικών δονήσεων από τον Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης τόνισε ότι η περιοχή γύρωαπό τις λίμνες Βόλβης και Λαγκαδά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς καιπρόσθεσε:

“Είναι λογική η ανησυχία αλλά είναι πολύ νωρίς. Το επίκεντρο βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμολογικά ζώνη, αλλά ο σειεμός δεν συνδέεται άμεσα με τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε το 1978 εδώ, στην περιοχή των λιμνών, ούτε με άλλους μεγάλους σεισμούς του χώρου. Ανήκει, όμως, στην ίδια μεγάλη σεισμική ζώνη, που είναι γνωστή ως Σερβομακεδονική ζώνη, μια ζώνη με βορειοδυτική-νοτιοανατολική διεύθυνση, που περνάει μέσα από την Ελλάδα ερχόμενη βόρεια από τα Βαλκάνια, περνώντας σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Αξιό προς τα δυτικά και τον Στρυμώνα προς τα δυτικά. Είναι μια ζώνη που κατά καιρούς δίνει διάφορα ισχυρά γεγονότα και είναι η πλέον ενεργή σεισμικά ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου”.

Προειδοποιήσεις για καλύτερη οργάνωση

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ 3 οκ. Σκορδίλης τόνισε:

“Τέτοιοι σεισμοί, όμως μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για να σκεφτούμε ίσως κάποια πράγματα, για να πάψει ο εφησυχασμός του κόσμου. Δεδομένου λοιπόν ότι ζούμε σε μια χώρα με πολύ υψηλή σεισμικότητα, που κατέχει πρωτιές στην Ευρώπη από την άποψη αυτή, σε μια χώρα, όπου σημειώνεται κάθε χρόνο ένας σεισμός πάνω από 6 βαθμούς, δεν δικαιολογείται η αμάθεια και η απειρία. Θέλω να πω λοιπόν ότι έξω από την οποιαδήποτε κεντρική εξουσία θα πρέπει και η περιφερειφερειακή διοικηση και ο κόσμος, ο καθένας, ο πολίτης, η οικογένεια να δραστηριοποιείται. Και ίσως κάποιοι τέτοιοι σειμοί θα πρέπει να τους ξυπνούν λίγο, με την έννοια ότι είναι καλύτερα να προετοιμαστούμε  σε περίπτωση, που κάποτε χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποιο ισχυρό σεισμό. Και το λέω βέβαια υπό το πρίσμα ότι είμαστε σε μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα. Μπορούμε να αναπτύξουμε έτσι την προληπτική αντισεισμική πολιτική είτε σε επίπεδο ατόμων, είτε σε επόπεδο κοινωνίας γενικότερα, είτε σε επίπεδο περιφερειακής και κεντρικής εξουσίας”.

Σε ερώτηση σχετικά με τη εμπειρία από το 1978 και αν τώρα είμαστε περισσότερο προετοιασμένοι ο κ. Σκορδίλης απάντησε:

“Αν κάνουμε μια σύγκριση με το τι αντιμετωπίσαμε το 1978 θα πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα. Τώρα έχουμε καλύτερη αντισεισμική πολιτική και καλύτερο αντισειμικό κανονισμό, έχουμε μηχανισμούς, που μπορούν να επεμβαίνουν για να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις. Αυτό, που χρειάζεται όμως είναι η πρόληψη. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον σεισμό, δεδομένου ότι βραχυπρόθεσμη πρόγνωση δεν μπορεί να γίνει παγκοσμίως – το ξέρουμε αυτό – είναι να έχουμε όσο γίνεται μια καλύτερη προετοιμασία, ούτως ώστε αν και όταν εκδηλωθεί ένας σεισμός, που κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί, να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Να ξέρει ο κόσμος τι πρέπει να κάνει, να ξέρει που θα πάει να συγκεντρωθεί. Το πολύ απλό, που το έχω πει και άλλες φορές και ίσως γίνομαι και γραφικός επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα, αλλά σκεφτείτε ότι όταν εκδηλωθεί ένας ισχυρός σεισμός σε μία πόλη το πρώτο, που θα συμβεί είναι να μποτιλιάρονται οι δρόμοι και το δεύτερο να έχουν πέσει οι τηλεπικοινωνίες. Επομένως πείτε μου έναν τρόπο για το πως θα βρεθούν τα μέλη μιας  οικογένειας όταν δεν έχουν προσυνεννοηθεί για το που θα βρεθούν, σε ποιο χώρο συγκέντρωσης. Υπάρχουν αυτοί οι χώροι συγκέντρωσης; Επόμενο βήμα: Επαρκούν για ένα πολεοδομικό συγκρότημα σαν αυτό της  Θεσσαλονίκης, που αν το αθροίσουμε συνολικά είναι πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι; Είναι ερωτήματα, που τίθενται με την αφορμή τέτοιων σεισμών,ευτυχώς μηκαταστροφικών, που πρέπει όμως να μας ξυπνάνε για να μπορουμε να αντιμετωπίσουμε έναν ισχυρό σεισμό αν και όποτε εκδηλωθεί”.