Με προκλητικό τρόπο μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, κάνοντας αναφορά σε «παλαιοχριστιανούς» και προκαλώντας αντιδράσεις και απειλές για μηνύσεις.

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με αφορμή την κατασκευή του Flyover που έχει φέρει κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή και αυτό θα κρατήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ο υφυπουργός Μεταφορών θέλησε να υπεραμυνθεί του έργου με εμπρηστικά λόγια προκαλώντας αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Το κύριο μήνυμα είναι το εξής: το έργο θα προχωρήσει. Θα υπερασπιστούμε την επιλογή αυτή που θεωρούμε ότι είναι υπέρ της πόλης. Η αυριανή μέρα που θα ξημερώσει μετά το Flyover θα είναι καλύτερη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει επιλογές που δοκιμάζονται για την τολμηρότητά τους και θα το συνεχίσουμε αυτό. Η επιλογή αυτή θα γυρίσει υπέρ της Θεσσαλονίκης».

“Ο παλαιοχριστιανισμός δεν κατοικεί μόνο σε λαγούμια της Κορινθίας”

Ο υφυπουργός, όμως, απαντώντας στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν νωρίτερα δήλωσε προκλητικά  «εκπλήσσομαι όταν ανακαλύπτω ότι ο παλαιοχριστιανισμός δεν κατοικεί μόνο σε λαγούμια της Κορινθίας» προκαλώντας οργή μέσα στην αίθουσα.

Μάλιστα, ο δικηγόρος του Συνδέσμου Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών Αλέξανδρος Αδαμίδης αντέδρασε έντονα ζητώντας εξηγήσεις και απειλώντας πως θα υποβάλει μήνυση. Ο Ν. Ταχιάος συνέχισε στον ίδιο τόνο και ανταπάντησε «πείτε μου ποιο είναι το ποινικό αδίκημα».

 

Τα λόγια του έφεραν αντίδραση και από δημότες που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση, οι οποίοι ξέσπασαν λέγοντας προς τον υφυπουργό «έχετε μπει ποτέ σε λεωφορείο; Μας μιλάτε λες και είμαστε σε άλλη πόλη, έχετε προσβάλλει τους πάντες εδώ μέσα!».

Η απάντηση του δημάρχου και μια συγγνώμη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ως οικοδεσπότης της ειδικής συνεδρίασης δήλωσε πως το έργο «έχει αλλάξει τη ζωή μας, προφανώς προς το χειρότερο», επαναλαμβάνοντας τη θέση της παράταξής του πως οι εργασίες ήταν προτιμότερο να αναβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας του μετρό και την έλευση των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων.

«Όταν έλαβα την απάντηση ότι το έργο θα συνεχιστεί, θεωρήσαμε ως διοίκηση πως πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και να σταθούμε δίπλα στους δημότες της πόλης», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελούδης και στάθηκε στις κινήσεις για το ωράριο φορτοεκφόρτωσης και την εξεύρεση θέσεων στάθμευσης.

Μάλιστα στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Αγγελούδης πήρε ξανά τον λόγο για να διορθώσει τις ειρωνείες του υφυπουργού και υπογράμμισε:

«θέλω να σας ζητήσω προσωπικά συγγνώμη, για αυτούς που προσέβαλαν με τη λεκτική αποφώνηση των θέσεων τους την τοποθέτηση που κάνατε στο θέμα αυτό. Όταν συζητήσαμε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιο την ανάγκη να φιλοξενεί το δημοτικό συμβούλιο τις κοινότητες των συμπολιτών μας, το μόνο που δε θα μπορούσαμε να δεχτούμε θα ήταν ότι ακόμη κι οι διαφωνίες θα πρέπει να εκφέρονται έτσι. Έτσι κι εγώ ήρθα στην ίδια δύσκολη θέση με εσάς και θέλω να είναι σαφές ότι δε συμφωνώ με αυτή την ένταση και αυτό το περιεχόμενο.

Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά στους συναδέλφους των παρατάξεων ότι ο λαϊκισμός από τον ελιτισμό είναι μισό βήμα απόσταση. Αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι να ακούν την αλήθεια κι όχι μια πολιτική άποψη».

Ενστάσεις από πυροσβεστική και ΕΚΑΒ

Εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Πύραρχος – Διοικητής 2ου ΠΣ, Σάββας Τσολάκης, δήλωσε πως θα αλλάξει σχεδιασμός και θα μετασταθμεύσουν οχήματα σε περιφερειακή οδό και Σέιχ Σου.

«Συνάνθρωποί μας θα κινδυνεύσουν λόγω καθυστέρησης από τις ομάδες άμεσης επέμβασης. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να βρούμε λύσεις» υπογράμμισε.

Στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στους δρόμους αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, λέγοντας πως ενώ μέχρι πρότινος η πρόσβαση σε ένα περιστατικό ήταν από 5 έως 6 λεπτά, πλέον δεν μπορεί να μπει χρονικό περιθώριο. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Καραχρήστος, εκπρόσωπος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, πρόσθεσε πως για τα επείγοντα περιστατικά ακόμη και ένα λεπτό μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

(Βίντεο: Thestival.gr)