Λίγο πριν ξεσπάσει η πολύωρη καταιγίδα και ανοίξουν οι ουρανοί της Θεσσαλονίκης, οι σιδερένιες κατασκευές στη Νέα Παραλία άρχισαν να στήνονται και σε κάποιες από αυτές έμπαινε η λευκή τέντα στο πάνω μέρος, θυμίζοντας τα περίπτερα που φιλοξενούν κάθε χρόνο αγαπημένα βιβλία και νέες εκδόσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου.

Οι εργασίες για το στήσιμο των εγκαταστάσεων της 42ης διοργάνωσης ξεκίνησαν από την Πέμπτη, παρά τα αρνητικά προγνωστικά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που έδιναν βροχές και καταιγίδες.

«Είναι το γούρι του φεστιβάλ τα άσχημα καιρικά φαινόμενα», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Β.Ε.) Μπάμπης Μπαρπουνάκης και θυμάται ότι έτσι ξεκίνησε η πρώτη διοργάνωση 42 χρόνια πριν.

«Η πρώτη χρονιά ήταν η χειρότερη, ο αέρας πετούσε τα βιβλία στη θάλασσα κι εμείς τα μαζεύαμε με απόχες και με τη βοήθεια κάποιων ψαράδων που είχαν πλησιάσει με τις βάρκες τους, τα μάζευαν και μας τα δίνανε», λέει ο κ. Μπαρμπουνάκης και παραδέχεται ότι:

«Ήμασταν απροετοίμαστοι για κάτι τέτοιο στην παρθενική διοργάνωση. Και τα επόμενα 3-4 χρονιά ήταν πολύ αντίξοες οι καιρικές συνθήκες, ενώ από τότε βρέχει κάθε χρόνο, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας οπότε και μεταθέσαμε τις ημερομηνίες δύο εβδομάδες πιο πίσω», επισημαίνει.

Τα περίπτερα θα πρέπει να είναι έτοιμα έως την επόμενη Παρασκευή 23 Ιουνίου οπότε και ξεκινά το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ενώ ο καιρός συνεχίζει να συντηρεί το μύθο που θέλει το συγκεκριμένο πολιτιστικό δρώμενο να φέρνει βροχή στην πόλη… «Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός μας βοήθησε πολύ, διότι ο κόσμος μας συμπάθησε και μας …συμπόνεσε γι’ αυτό», λέει ο υπεύθυνος μιας διοργάνωσης που στην πορεία όλων αυτών των χρόνων δεν δίστασε να …αυτοσαρκάζεται, τυπώνοντας αφίσες, όπου εκτός από το βιβλίο πρωταγωνιστούσε και η ομπρέλα.

Αφιερωμένο στον Κ. Παλαμά και τον Γ. Βαφόπουλο

Το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, είναι φέτος αφιερωμένο σε δύο σημαντικούς ποιητές, τον ευεργέτη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Βαφόπουλο (120 χρόνια από τη γέννησή του, 1903-2023) για την προσφορά του στα γράμματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αλλά και στον Κωστή Παλαμά (80 χρόνια από το θάνατό του, 1943-2023 ) για την προσφορά στα ελληνικά γράμματα και το μεγαλείο του.

Οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 100, με αύξηση περίπου 12% σε σχέση με πέρυσι, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις σχετικές με μουσική, χορό και θέατρο και περίπου 500 συγγραφείς που θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους εκτός από την κεντρική εξέδρα και στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων.

Θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου στην Νέα Παραλία, από το ύψος του Λευκού Πύργου. Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.