ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με την παρέλαση της μαθητιώσης νεολαίας στην κεντρική οδό Τσιμισκή συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις επετείους της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και το ηρωϊκό έπος του ΄40, που έγραψαν οι Έλληνες στρατιώτες στα βουνά της Πίνδου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι σημερινές εκδηλώσεις ακολουθούν την εξής σειρά:

Ώρα 10.00: Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Ώρα 11.00: Παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.

Η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην οδό Τσιμισκή στις 11.00 το πρωίμε αφετηρία τη Διαγώνιο και τερματισμό την Ι. Δραγούμη (ο χώρος επισήμων στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους). Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τα σχολεία με την ακόλουθη σειρά:

Α΄ ΟΜΑΔΑ
Μουσική Δήμου Θεσσαλονίκης
Η έχουσα το γενικό πρόσταγμα των μαθητικών τμημάτων,  κ. Ελένη Νικολαϊδου.
α) Τρεις (3) δείκτες (χορεύτριες με παραδοσιακές φορεσιές) από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης
β) Τμήματα  Σημαιοφόρων (μαθητριών-μαθητών) Γυμνασίων και  Λυκείων  Θεσσαλονίκης
γ)  33o Δημοτικό Σχολείο  Θεσσαλονίκης (ως εκπρόσωπος της Δ.Π.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης)
γ)  Γυμνάσια: 5ο  Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 8ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 1ο Γυμνάσιο Μαλακοπής, 1ο Γυμνάσιο Τούμπας , 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου

Β΄ ΟΜΑΔΑ
Μουσική Παπαφείου  « Ο ΜΕΛΙΤΕΥΣ »
α)  Δημόσια Λύκεια :  1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, 2ο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης, 7ο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης,  18ο  ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης, 20ο  ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου (Π.Σ.Π.Θ.)
β)  Ιδιωτικά Λύκεια:  1ο ΓΕ.Λ. Ανατόλια, ΓΕ.Λ. «Ο Απόστολος Παύλος», Αριστοτέλειο Κολλέγιο, Γερμανική Σχολή, Καλαμαρί, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη.

Ώρα 12.30: Στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.

Ώρα 12:30: Έναρξη στεφανιοδρομίας από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων του Δ.Δ. Γέφυρας με τελική άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Ώρα 14:00: Άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη – Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται και σήμερα Κυριακή στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σήμερα, από τις 10.30πμ μέχρι την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους δρόμους: Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την οδό Ι.Δραγούμη, Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή και σε όλες τις κάθετες οδούς των συγκεκριμένων τμημάτων των ως άνω οδών.

Ο εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο παρουσία του Π. Παυλόπουλου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 107ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στον τριπλό χαρακτήρα του εορτασμού -εθνικό, θρησκευτικό και τοπικό- ανατρέχοντας σε στιγμές της Ιστορίας που συνδέονται μ’ αυτόν.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε τον αγώνα που έδωσε τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, για να βρουν τον βηματισμό τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη νέα σελίδα που ανοίγει. «Δεν έχει περάσει ούτε μια δεκαετία από την εκατονταετηρίδα της Απελευθέρωσης της πόλης ενώ απέχουμε μόλις δύο χρόνια από την επέτειο των διακοσίων ετών της Επανάστασης του ’21, που οδήγησε στην εθνική μας παλιγγενεσία. Τα τελευταία αυτά χρόνια παλεύουμε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, ως χώρα και ως κοινωνία να βρούμε τον βηματισμό μας. Το Πανεπιστήμιό μας αιθεροβατούσε δίχως ισορροπία. Δεν ζούσαμε στην ιστορία, απλώς έτυχε να επιβιώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως «μολονότι γιορτάζουμε τη μνήμη των προγόνων μας, η σκοπιά μας θα πρέπει να βρίσκεται στο μέλλον».
«Η αίθουσα αυτή θα γεμίσει σε λίγες μέρες ξανά και ξανά από χαρούμενες φωνές νέων παιδιών που παίρνουν το πτυχίο τους και θέλουν να ελπίζουν πως οι κόποι τους θα τους οδηγήσουν σε ημέρες καλύτερες, σε ημέρες πιο ασφαλείς, κυριολεκτικά και μεταφορικά», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους παριστάμενους τόνισε την ανάγκη «να διατρανώσουμε πως αλλάζουμε σελίδα. Ως χώρα, ως κοινωνία και, κυρίως, εμείς οι ίδιοι».
Όπως, μάλιστα, είπε «αυτή η πολυθρύλητη αλλαγή δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα βολονταρισμού. Από εδώ, από το Πανεπιστήμιο, από αυτές τις αίθουσες και τα έδρανα πρέπει να γίνει η αρχή. Από εδώ θα επαναφέρουμε το μέλλον στη θέση του».

Ο πανηγυρικός της ημέρας

Τον πανηγυρικό της ημέρας, με τίτλο «1940: Η Άρνηση ως Πρόταγμα Εθνικής Ανάτασης», εκφώνησε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Γιαννούλα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου, ενώ η τελετή άνοιξε με τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ και το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού, και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, συνοδεία της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνος Ζέρβας,  βουλευτές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι φορέων.
Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, η Ορχήστρα και η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ ερμήνευσαν αποσπάσματα από το μουσικό έργο του Βασίλη Τενίδη «Εισαγωγή 1940, Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο», υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου.

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου Π.Κ. Μακεδονίας/ΑΠΕ-ΜΠΕ