Περιοδεία στην Καλαμαριά πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, απ΄όπου αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτό το θέατρο του παραλόγου, που παρακολουθεί συστηματικά στην ελληνική βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη».

Από το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, είπε προς τους δημοσιογράφους: «Είδαμε άλλο ένα σκετσάκι άνευ πολιτικής σημασίας ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Αποδεικνύουν ότι βάζουν προτεραιότητα τον μικροκομματισμό και το αίσθημα αυτοσυντήρησης τους, όταν συζητούνται θέματα που απαιτούν μια εθνική στρατηγική.

Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτό το θέατρο του παραλόγου, που παρακολουθεί συστηματικά στην ελληνική βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να του προσφέρουμε άλλες λύσεις προοδευτικές, ρεαλιστικές για ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Για την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στήριξε την ελληνοαμερικανική συμφωνία με αίσθημα εθνικής ευθύνης, όμως «τώρα το αμερικανικό Κογκρέσο οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι θα βάλει εμπόδιο σε οποιαδήποτε πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία, καθώς δεν μπορεί να εξοπλίζουν μια χώρα διεθνή ταραξία που δεν σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τις διεθνείς συνθήκες στη Μεσόγειο και καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι η πολιτική πρόταση του κινήματος για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, «θα επιφέρει αύριο το πρωί μείωση στα τιμολόγια των πολιτών».

 

Απαντώντας σε έναν πολίτη, που τον ρώτησε για στελέχη του κόμματος που έφυγαν από την παράταξη για να κυνηγήσουν καρέκλες, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε:

«Όσοι ακολούθησαν οπορτουνιστικούς δρόμους χτίζοντας αφηγήματα για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους είναι προφανές ότι η πόρτα είναι κλειστή στο συνέδριο μας. Στο συνέδριο μας καλώ όλους όσους πίστεψαν στη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ, όσους θέλουν να αγωνιστούν για μία ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη, για μία παράταξη η οποία θα μπορεί μέσα από ένα προοδευτικό πρόγραμμα να υπηρετήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, μεγάλες αλλαγές

Στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Καλαμαριά επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Ποντίων και προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας και την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην Ένωση Ποντίων τον υποδέχτηκε ο πρόεδρός της Κώστας Ζώης λέγοντας ότι η Καλαμαριά έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί έγινε η γη των προσφύγων και μίλησε για την προσπάθεια Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Δυστυχώς η Τουρκία δείχνει ότι είναι όχι μόνο μία αναθεωρητική δύναμη, αλλά είναι και μία χώρα που δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, κι ένας λαός, ένα πολιτικό σύστημα που δεν αποδέχεται τα ιστορικά λάθη, ώστε οι επόμενες γενιές να μην τα επαναλάβουν. Δυστυχώς υπονομεύει τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η παράταξή του, το 1993 πήρε μία ιστορική απόφαση, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση για τον Ελληνισμό, που ήταν η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τόνισε πως η προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πρέπει να αποκτήσει εθνικά χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος ως ευρωβουλευτής στην κατεύθυνση αυτή.

«Η μνήμη είναι φρουρός, απέναντι στην ανθρωπότητα, για να μην ξανασυμβούν αυτές οι φρικαλεότητες, αυτές οι τραγωδίες, που, δυστυχώς, έχουν στιγματίσει και τον Ποντιακό Ελληνισμό», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παρόντες στη συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων ήταν η πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου και ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Με εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου 

Με εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Καλαμαριάς συναντήθηκε νωρίτερα ο  Νίκος Ανδρουλάκης και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και γενικότερα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν το κύμα ακρίβειας και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

«Προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, όπως το πλαφόν στη λιανική τιμή και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, προτάσεις που θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι σε αυτή την περιπέτεια», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Πρέπει να θωρακίσουμε και ευάλωτους, να δούμε τη ρεαλιστική κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Κουράστηκαν τα παιδιά σας από λόγια, αυτά που σας λέω συμβαίνουν και αλλού. Η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει τους δικούς της πόρους. Ως προς το δημογραφικό, κάθε Ελληνίδα μάνα να ξέρει ότι μπορεί να κάνει μεγάλη οικογένεια χωρίς να υπονομεύεται η θέση της στην εργασία και το εισόδημα της οικογένειάς της».

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα έθεσαν στον κ. Ανδρουλάκη και το αίτημα για ανανέωση των συμβάσεών τους.

Τα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε:

«Η Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, είναι πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των πολιτών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, το βιώνουν οι πολίτες, είναι από τα βασικά θέματα της ποιότητας ζωής στην πόλη, μαζί με την αποκομιδή των απορριμμάτων, και για την παράταξή μας είναι προτεραιότητα. Και είναι άδικο για τη Θεσσαλονίκη, που είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, να μην έχουν οι πολίτες τις υπηρεσίες που έχουν σε άλλες πόλεις και ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον».

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, που αυτό τον καιρό βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα, όπουείχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων και στελέχη του ΟΑΣΘ, και δήλωσε:

«Τα αιτήματά σας είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό σας, γιατί όλες αυτές οι υποδομές, χωρίς οι εργαζόμενοι να λειτουργούν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, ουσιαστικά υπονομεύονται. Και τα δίκαια αυτά αιτήματά σας πρέπει να βρουν και την καθολική υποστήριξη του πολιτικού συστήματος και της αυτοδιοίκησης, γιατί όσα λεωφορεία και να έχουμε, αν οι εργαζόμενοι δεν είναι κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας τότε, δυστυχώς, δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα».