Στη Θεσσαλονίκη  θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στις 15:00 θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο Υπουργείο Εσωτερικών, Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να εξετάσει αν τηρείται το χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση των εξαγγελιών, που είχε κάνει στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Στις 18:30, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Mπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Στις 20:00, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει Ομιλία στο επίσημο δείπνο της φετινής διοργάνωσης του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης» με τίτλο «Governing at a time of ungovernability», στο ξενοδοχείο Hyatt.

Όπως είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την πόλη προκειμένου να εποπτεύσει την πορεία υλοποίησης όσων εξήγγειλε από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ.

Τι είχε υποσχεθεί για την Θεσσαλονίκη

“Δεσμεύομαι ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός”.Στο διάστημα 2020 – 2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα αναζητηθεί το μικτό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει και θα ξεκινήσει την επένδυση.

Με ταχύ ρυθμό προχωρούν και οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το “Thess/Intec”. Ένα νέο πάρκο καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο τόνισε: “Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά. Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προϊόντα της Κρήτης. Και θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού”.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί για πρώτη φορά ανοιχτά υπέρ της λύσης της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου. Εκτίμησε ότι τον Απρίλιο του 2023 θα λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, “ενιαίο και όχι κολοβό”.

Περισσότερα λεωφορεία ΟΑΣΘ

Σχετικά με τον ΟΑΣΘ ο κ. Μητσοτάκης εόιχε σημειώσει ότι τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης θα αναλάβουν βάρος των μετακινήσεων σε υπεραστικές διαδρομές, ώστε να απελευθερωθούν λεωφορεία για τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές. “Το βάρος των καθημερινών μετακινήσεων των πολιτών σηκώνει ο ΟΑΣΘ.

“Μέχρι να λειτουργήσει το Μετρό, θα εξασφαλίσουμε γρήγορη, αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης” είχε πει ο κ. Μητσοτάκης.

Λιμάνι Θεσσαλονίκης – ΒΙΠΕ

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωση επίσης ότι ο τομέας των αγροτικών μεταφορών θα τονωθεί με την ανάπτυξη αποθηκευτικών, ψυχόμενων χώρων στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης.

“Αλλά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επιβάλλεται να αναλάβει νέο ρόλο. Το επενδυτικό του πρόγραμμα ανέρχεται ήδη σε 300 εκατομμύρια, ενώ επιβάλλεται να ολοκληρωθεί η σύνδεση με το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων. Στόχος, την επόμενη διετία να γίνει μεταφορικός κόμβος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική” πρόσθεσε.

Οδικές υποδομές -Περιφερειακός

Στο μέτωπο των οδικών υποδομών βασικό στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας Οδού. “Ο άξονας Δράμας – Αμφίπολης – Εγνατίας έχει ήδη μελετηθεί και δημοπρατείται εντός 18 μηνών.

Ενώ για το δρόμο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, έργο δυστυχώς τελείως ανώριμο, οι μελέτες ξεκινούν άμεσα απ’ το Υπουργείο Υποδομών.

Έμφαση έδωσε και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως είπε, πρόκειται να αναβαθμιστεί.

“Με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προχωρεί, επίσης, η αναβάθμιση της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, με την κατασκευή νέας, υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου. Η περιφερειακή έχει ήδη ξεπεράσει τον φόρτο που μπορεί να δεχθεί και με το νέο έργο θα αναπνεύσει.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση υπάρχει, οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020. Και θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου” σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει:

“Είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής. Και περιμένουμε την ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση του ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου”.