Με εντυπωσιακούς σχηματισμούς στρατιωτικών τμημάτων, υπερπτήσεις σύγχρονων αεροσκαφών και με διελεύσεις εκπροσώπων κοινωνικών συλλόγων και μελών της σπουδάζουσας νεολαίας άρχισε η παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης. 

Η μεγαλειώδης παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.

Χθες μαθητές και μαθήτριες από είκοσι δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, παρέλασαν επί της οδού Τσιμισκή στο πλαίσιο του εορτασμού των επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η παρέλαση είχε αφετηρία τη Διαγώνιο και τερματισμό την οδό Ίωνος Δραγούμη, ενώ η εξέδρα των επισήμων βρισκόταν στη διασταύρωση της οδού Τσιμισκή με την Πλατεία Αριστοτέλους, και τους μαθητές να παρελαύνουν παρακολούθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές των κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και προϊστάμενοι διευθύνσεων εκπαίδευσης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στα πεζοδρόμια από τις δύο πλευρές της οδού Τσιμισκή και χειροκρότησε τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Την ώρα της μαθητικής παρέλασης μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν δοκιμαστικές πτήσεις, ενόψει της αυριανής στρατιωτικής παρέλασης.

«Μόνο υπερηφάνεια μπορεί να νιώθει κανείς βλέποντας τις νέες και τους νέους μας να παρελαύνουν, να αποδίδουν τιμή στην ένδοξη ιστορία αυτής της χώρας. Φέρουν μια βαριά κληρονομιά, είναι λαμπαδηδρόμοι μιας ένδοξης ιστορίας. Ευθύνη όλων μας να χτίσουμε μια Ελλάδα αντάξια των ονείρων τους, μια Ελλάδα ισχυρή, δημιουργική, μια Ελλάδα ελεύθερη» δήλωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης.

«Είναι συγκινητικό, είναι σπουδαίο να χειροκροτούμε τα παιδιά μας, τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας και μάλιστα μία τέτοια ημέρα, εορτασμού του ΟΧΙ, ημέρα υπερηφάνειας και εθνικής αυτοπεποίθησης. Το ξέρουμε ότι τα χρόνια που πέρασαν ήταν δύσκολα για αυτά τα παιδιά, ξέρουμε όμως επίσης ότι οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να τους παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο και αυτό κάνουμε. Όλοι μαζί χτίζουμε μία καλύτερη, πιο ισχυρή Ελλάδα, μια κοινωνική Ελλάδα και μια δίκαιη κοινωνία» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.