Γνωστοί Θεσσαλονικείς, παράγοντες της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν σήμερα την εκδότρια Κατερίνα Βελλίδη, που πέθανε την Τετάρτη μετά την προσβολή της από κορωνοϊό, καθώς υπήρχαν και υποκείμενα νοσήματα.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Φωτίου της Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου, ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο με λόγια συγκίνησης, καθώς  μάλιστα συνδεόταν επί χρόνια με την θανούσα.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέλη της Περιφέρειας, ο πρώην περιφερειάρχης και νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, παλιοί δημοσιογράφοι των εφημερίδων “Μακεδονία” και “Θεσσαλονίκη” μεταξύ των οποίων οι Αντ. Κούρτης, Μ. Βοϊτσίδης, Ν. Δημαράς και Γ. Σκαμπαρδώνης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη και άλλοι γνωστοί Θεσσαλονικείς.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε έξω από τον ιερό ναό: “Σήμερα αποχαιρετούμε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της πόλης μας, την οικογένεια Βελλίδη, η οποία συνέδεσε με το όνομα της όλη την εξέλιξη της πόλης μας τον εικοστό αιώνα. Οφείλουμε πολλά σε αυτή την οικογένεια.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει πάντα να θυμάται την οικογένεια και την εξαιρετικής της συμβολή στον δημοσιογραφικό κόσμο και όχι μόνο. Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στους οικείους και την οικογένεια της και να βρεθούν στις δύσκολες εποχές μας άξιοι συνεχιστές της ιδέα και των προγόνων της”.

 

 

Στην εκκλησία βρέθηκε και ο παλιός διευθυντής της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη”, αλλά και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Αντώνης Κούρτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της οικογένειας Βελλίδη και τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, “η “Μακεδονία” και η “Θεσσαλονίκη” ήταν πολύ σημαντικές εφημερίδες, που διαμόρφωναν το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της πόλης”. Για την Κατερίνα Βελλίδη είπε: “Είναι μια σημαντική απώλεια, ανεξάρτητα από το τι μπορούσε να κάνει ή τι έκανε”.

Η Κατερίνα Βελλίδη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο 1947. Σπούδασε στις σχολές Μωραΐτη και Χιλ και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και από το Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Παντρεύτηκε τον διπλωματικό υπάλληλο στην Ελβετία Σταμάτη Γεωργίου, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη. Μετά το θάνατο του πατέρα της, η διεύθυνση του εκδοτικού συγκροτήματος της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης πέρασε αρχικά στη μητέρα της, Άννα Βελλίδη, και μετά το 1980 στην ίδια. Το καλοκαίρι του 1996 το εκδοτικό συγκρότημα Τύπου ανέστειλε τη λειτουργία του, λόγω χρεών. Η εφημερίδα «Μακεδονία» κυκλοφόρησε εκ νέου στις αρχές του 1998, με νέο ιδιοκτήτη.

Η ίδια έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Ήταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα», το οποίο κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις «Λιβάνη», και σε αυτό περιέγραψε την ιστορία του εκδοτικού συγκροτήματος και τη δική της.

Δηλώσεις:

Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αντώνης Κούρτης, δημοσιογράφος
Δώρα Αυγέρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Θεσσαλονίκης
Νίκος Δημαράς, δημοσιογράφος

Η Κατερίνα Βελλίδη ετάφη στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. (Βίντεο και φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ)