Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του Κελλάριου Όρμου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εθελοντών και μαθητών. 
Στο πλαίσιο της δράσης υλοποιήθηκε μια επιπλέον επιχείρηση με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ως συνέχεια αντίστοιχης πρωτοβουλίας στις 9 Μαΐου 2018, με τη συμμετοχή μελών της εταιρείας για την προώθηση του εθελοντισμού-Ethelon και μαθητών του 89ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 15 εργάτες του Τμήματος Καθαριότητας και επτά του Τμήματος Συντήρησης Κήπων, οι οποίοι καθάρισαν την περιοχή από χόρτα, φύκια, σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν σε δυο μεγάλα φορτηγά. Παράλληλα, καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος και η μεγάλη αλάνα μεταξύ του Κελλάριου όρμου και του πάρκινγκ των λεωφορείων.

Η δράση διήρκεσε τέσσερις ώρες και υλοποιήθηκε με αφορμή την εκστρατεία «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη», την οποία στην Ελλάδα συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA. 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Παππάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη διοργάνωση των Ημερών Περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημειολογική αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στον Θερμαϊκό Κόλπο.

«Το παραλιακό μέτωπο εντάσσεται στη λογική του δημάρχου για την αστική αναβάθμισή του. Από τον Κελλάριο Όρμο έως και το Μέγαρο Μουσικής χρειάζεται να γίνει μια ουσιαστική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή  για να αποκτήσει άλλη όψη με πολλές χρήσεις», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Με αφορμή τις δράσεις του δήμου, ο κ. Παπάς υπογράμμισε ακόμη ότι «επιδιώκουμε να έχουν διαχρονικότητα και μονιμότητα, και οι πολιτικές μας να είναι στο διηνεκές. Με τις Βόλτες στο Θερμαϊκό, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών, την παρακολούθηση των υδάτων και του αέρα, αλλά και τον εθελοντικό καθαρισμό του Κελλάριου Όρμου, στέλνουμε το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών».

Ποιος είναι ο Κελλάριος όρμος

Στην ανατολική προκυμαία του Θερμαϊκού, ανατολικά του μεγάρου Μουσικής, βρίσκεται ο Κελλάριος όρμος, η μοναδική φυσική ακτή της Θεσσαλονίκης και κηρυγμένος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος από το 1989. Όμως παρόλες τις προϋποθέσεις για καλύτερη τύχη, παραμένει για χρόνια μια απροσπέλαστη και βρόμικη παραλία. Οι πρόσφατες φωτογραφίες του όρμου δίνουν το μέγεθος της εγκατάλειψης, της βρομιάς και της ασχήμιας.

Αυτή η παραλία αρχίζει από το τέλος της επιχωματωμένης ακτής, από την κάθετη στη Σοφούλη οδό Καθηγητή Ρουσίδου και τη θέση με την ομώνυμη ταβέρνα «Νησάκι», και φτάνει ως το ακρωτήρι Καραμπουρνάκι όπου βρίσκεται το Κυβερνείο (Παλατάκι). Είναι μια φυσική παραλία με αμμουδιά και προσβάσιμη στους κατοίκους, που μοιράζεται ανάμεσα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Με τη διαφορά ότι η παραλία που αντιστοιχεί στην Καλαμαριά είναι εξωραϊσμένη και καθαρή, σε σημείο που ο Δήμος αναβίωσε την παλιά πλαζ στο Καραμπουρνάκι για τους δημότες του. Αλλά γι΄αυτήν την παραθαλάσσια περιοχή, με τα περίφημα ρεμπέτικα μαγαζιά, την ιστορική πλαζ της δεκαετίας του 1960 και τον θερινό κινηματογράφο «Ντοβίλ» θα επανέλθουμε σε προσεχές σημείωμα. Το σημερινό θέμα περιορίζεται στο τμήμα του Κελλάριου όρμου που ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης!…

(Πληροφορίες πό την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ του Χρίστου Ζαφείρη)