Με κάθε επισημότητα και υπό τις επευφημίες “άξιος – άξιος” τελέστηκε το απόγευμα στον καθεδρικό ναό Της Του Θεού Σοφίας, η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου αλλά και του εφησυχάζοντος μητροπολίτη κ. Άνθιμου.

Ο νέος μητροπολίτης κ. Φιλόθεος έφτασε λίγο πριν τις 5.00 και τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας και ο τοποτηρητής της μητρόπολης, μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, ενώ οι πιστοί φώναζαν «άξιος», «άξιος».

 

anthimos-1.jpg

 

Στην Αγία Σοφία πλήθη πιστών

Στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας εκατοντάδες πιστοί είχαν κατακλύσει από νωρίς τον χώρο παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες για να δουν το νέο μητροπολίτη. Οι πιστοί υποδέχτηκαν τον νέο Μητροπολίτη υπό βροχή και με τις ιαχές «άξιος», «άξιος».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν περιμετρικά της περιοχής, αλλά και εντός του προαυλίου χώρου του ναού κάνοντας της παρουσία τους διακριτική.

Η είσοδος από την κεντρική πύλη του ναού δεν επιτρεπόταν για τους πιστούς, καθώς φυλάσσόταν και προοριζοταν μόνο για τους επισήμους προσκεκλημένους και τα τιμώμενα πρόσωπα. Δεξιά της πύλης είχε στηθεί η Μουσική Μπάντα Στρατού, ενώ υπάρχει και άγημα.

Λίγο μετά τις 4.30 επίσημοι άρχισαν να καταφθάνουν και πολλοί επίσημοι. Από τους πρώτους ήταν ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας και η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Ο  επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος εξελέγη νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης από την Ιερά Σύνοδο της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με μεγάλη πλειοψηφία, ως διάδοχος του μητροπολίτη ‘Ανθιμου, ο οποίος μετά από 19 χρόνια ποιμαντορικής διακονίας υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο και πλέον εφησυχάζει. Ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και αναλαμβάνει ως νέος μητροπολίτης Θεσσσαλονίκης να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του. Ο κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα.