Ισχυρή καταιγίδα με συνεχόμενη βροχόπτωση και κεραυνούς, πλήττει από νωρίς το απόγευμα την Θεσσαλονίκη, όπου έφτασε η κακοκαιρία ΙLINA, δημιουργώντας δρόμους – ποτάμια.

Το ύψος της βροχής αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 60 χιλιοστά μέσα σε 36 ώρες και οι ριπές των θυελλωδών ανέμων στις 15.30 στο κέντρο της πόλης άγγιξαν τα οκτώ μποφόρ.

Ήδη σε πολλούς δρόμους τόσο της δυτικής όσο και της ανατολικής Θεσσαλονίκης τα νερά βγήκαν στα πεζοδρόμια και προκάλεσαν προβλήματα στις κινήσεις πεζών και αυτοκινήτων. Το μεσημέρι προηγήθηκε μήνυμα από το 112, που προειδοποιούσε για την καταιγίδα και συνιστούσε περιορισμό των μετακινήσεων με συστάσεις για προσοχή σε επικίνδυνα σημεία.

Στο μήνυμα που έφτασε στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών αναγράφεται: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες – θυελλώδεις άνεμοι) από τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά την διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα, η ένταση των φαινομένων τις επόμενες ώρες επρόκειτο να αυξηθεί και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, Τρίτη το απόγευμα, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας το ύψος της βροχής να φτάσει και τα 80 χιλιοστά.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σιούτα τα χιλιοστά της βροχής που θα πέσουν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (4.4.), από το πρωί της Δευτέρας (3.4) είναι τα εξής:

  • Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Αν. Μακεδονία-Θράκη, από 40-60 χιλιοστά.
  • Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, από 60-80 χιλιοστά.
  • Θεσσαλία, Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, από 50 έως 60 χιλιοστά.

«Το απόγευμα και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες περιμένουμε το επόμενο κύμα της κακοκαιρίας «ILINA», το οποίο θα εκδηλωθεί με πιο έντονα φαινόμενα, κυρίως σε κάποιες περιοχές, στις οποίες ενδεχομένως να εμφανιστούν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα», σημειώνει ο κ. Σιούτας.

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία «ILINA»

Επί ποδός βρίσκονται ήδη οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να επέμβουν όπου τυχόν χρειαστεί. Ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί τις πρώτες κλήσεις για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων στο κέντρο της πόλης.

Η «ILINA επηρέασε αρχικά τη γειτονική Ιταλία και από τα ξημερώματα επηρεάζει και τη χώρα μας. Το όνομά της κακοκαιρίας, δόθηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Η ΕΜΥ προχώρησε νωρίτερα σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, με την κακοκαιρία «Ilina» να φέρνει τις επόμενες ώρες έντονα φαινόμενα στη χώρα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται την Δευτέρα (03-04-2023)
α) από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο
β) από τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο
γ) από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την κεντρική Στερεά
δ) από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Β. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται την Τρίτη (04-04-2023)
α) μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα
β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη
γ) και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

Ισχυροί νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο ανατολικό Αιγαίο από τη Δευτέρα (03-04-2023) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (04-04-2023).