Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα, τιμώντας την μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου με πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον ιστορικό  ναό, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και άλλων επισήμων, αλλά με τήρηση των μέτρων προφύλαξης, λόγω κορωνοϊού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το τριήμερο για τις επετείους απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ΄40.

Σήμερα στον Άγιο Δημήτριο τελετουργικό άρχισε με τον Πανηγυρικό Όρθρο και την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και σινιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Στις 13:00 τελείται η επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με το ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ News Agency, χθες Κυριακή, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και συμπροσευχομένων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου, πάντοτε υπό την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων που ορίζει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για την πανδημία.

 

Ας σημειωθεί ότι πολλοί προσκυνητές αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες προσήλθαν στο προαύλιο του Αγ. Δημητρίου, περιμένοντας υπομονετικά τη στιγμή που θα εισέλθουν στον ιερό ναό να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του. Υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες για τα υγειονομικά μέτρα και την απαγόρευση εισόδου στον ναό, ιδιαιτέρως αυτή την μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες αντιδράσεις αντιμετώπισαν με διάκριση οι ιερείς του ναού και οι επίτροποι.

Ουρές σχηματίστηκαν χθες έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου από προσκυνητές, που συνέρρευσαν, παρά τον βροχερό καιρό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ώρα 10.00΄: Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Ώρα 12.30΄: Στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.
-Ομιλίες στα σχολεία (εκτός Δήμου  Θεσσαλονίκης) και λοιπούς φορείς με μέριμνα  των οικείων Αρχών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ώρα 10.30΄: Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Εξ αιτίας  της έξαρσης του κορωνοιού Covid-19 κατά την τρέχουσα περίοδο, οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ακυρώνονται. Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς κορωνοιού covid-19, η Δοξολογία και οι λοιπές επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων .

Το πρόγραμμα της προέδρου της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρίσκεται στη Θεσσαλονίηγια τον τριπλό εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40, που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2020.

Σήμερα, Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, η κ. Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στις 13:00 στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18:00 θα μεταβεί στο Διοικητήριο, όπου θα ξεναγηθεί στο Ιστορικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, θα ξεναγηθεί στις 12:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca και θα ακολουθήσει γεύμα από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το απόγευμα στις 18:15 θα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο της πόλης.

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, η κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί στις 10:30 το Γ΄ Σώμα Στρατού και θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο.

Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη θα είναι προσαρμοσμένες στις έκτακτες συνθήκες που επιβάλλει η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και στο πλαίσιο αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.