Θέματα, που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης σε συνάρτηση με την προοπτική της ανάπτυξης, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σωρεύει η πανδημία του κορωνοϊού, συζητήθηκαν σε διαδικτυακά κοινή συνεδρίαση μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών, Τουρισμού και Ναυτιλίας και της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στην ευρεία διαδικτυακή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου, εξετάστηκε η συνολική εικόνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκδηλώθηκε το ουσιαστικό ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την στήριξη του κόσμου της δημιουργίας και της αγοράς και προτάθηκαν λύσεις για τον τρόπο ένταξης των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα με παροχή πληροφοριακού υλικού και μέσα από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ελλάδος.

Ο πρόεδρος, κ. Ιωάννης Μανδρίνος, αφού καλωσόρισε όλα τα μέλη στην συνεδρίαση, ξεκίνησε την εισήγηση του, με τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, εκθέτοντας τα αιτήματα των φορέων προς την ΠΚΜ και τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων, της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά στις δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και στην Νέα Προγραμματική Περίοδο (2021 – 2027).

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η επέκταση του προγράμματος «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονίας», η εξαίρεση της επιχορήγησης από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές, καθώς μέχρι σήμερα προσμετράται στον υπολογισμό του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται κανονικά με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της εστίασης και όλων των συναφών, με τον τουρισμό, επαγγελμάτων.

Για την ενίσχυση του τουρισμού, ο Πρόεδρος κ. Μανδρίνος πρότεινε την διοργάνωση συνεδρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα γίνει θεσμός για την Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, έγινε ειδική αναφορά στα παραδοσιακά – διατηρητέα κτίρια που μένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητα καθώς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους χρειάζονται περισσότερο χρόνο και περισσότερα κονδύλια προκειμένου να γίνουν λειτουργικά.

Ο Απ. Τζιτζικώστας για ανάπτυξη και τουρισμό

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των συμμετεχόντων και τόνισε τη τεράστια σημασία που έχει για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας ο Τουρισμός.

Επισήμανε πως η ΠΚΜ προχωράει σε ένα ανανεωμένο πρόγραμμα για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας σε συνδυασμό με τα Μακεδονικά προϊόντα.

Ακόμη, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ζητήματα που απασχολούν τα πλοία αναψυχής, λέγοντας πως θα ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα και στις δράσεις της περιφέρειας για τον τουρισμό, όπως στο ίδιο πρόγραμμα είπε πως θα ζητήσει να ενταχθεί και ο δήμος Θερμαϊκού έπειτα από το αίτημα που κατατέθηκε από τα μέλη των φορέων.

Επιπροσθέτως, έκανε αναφορά και στο ζήτημα της ΔΕΘ, όπου επισήμανε το σχέδιο της ανάπλασης με την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου παράλληλα.

Στο κλείσιμο του λόγου του ο Περιφερειάρχης σημείωσε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης όλων των έργων υποδομής (λιμάνι, αεροδρόμιο κτλ.) ως κύριο εργαλείο ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας και διευκόλυνσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας και ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ κ. Αλέξανδρος Θάνος. Είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε εξειδικευμένα ερωτήματα και να συζητήσουν με τα μέλη καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία είχε διάρκεια τριών ωρών.

Τη συνεδρίαση εμπλούτισαν με την παρουσία τους το Επίτιμος μέλος του Σ.Ε.Ε., Κοσμήτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μέλος της ΟΚΕ Ευρώπης κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και η Καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης στο τμήμα των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού κα. Στέλλα Κωστοπούλου, που αναφέρθηκαν στη συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ελλάδος και στη χρησιμότητα της στήριξης αυτής της προσπάθειας από την ΠΚΜ με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η Γενική Διευθύντρια του ΕΟΤ στη Θεσσαλονίκη κα. Περσεφόνη Τρίχα, η οποία τόνισε την σημασία για την έγκαιρη ενημέρωση από την πλευρά της ΠΚΜ για ότι νεότερο αφορά τον κλάδο του τουρισμού προκειμένου να κινητοποιούνται άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Κατά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μανδρίνος, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, όλους τους καλεσμένους και τα μέλη των φορέων για τη συμμετοχή τους στην τηλεδιάσκεψη, επιβραβεύοντας τις ενέργειες της ΠΚΜ που έχει κάνει μέχρι σήμερα για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Τόνισε, τέλος, τη σπουδαιότητα των ενεργειών με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη έμπρακτη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.