Στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης φυλάσσονται υπό αυστηρά μέτρα οι πρώτες παρτίδες εμβολίων, ενώ όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των εμβολιασμών στο ΑΧΕΠΑ από το πρωί της Τρίτης.

Στις αποθήκες του ΣΥ.ΦΑ (Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών) στο Ωραιόκαστρο έχει διαμορφωθεί το μεγαλύτερο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, κέντρο συντήρησης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη μεγάλη παρτίδα απευθείας από την Pfizer και θα αποθηκευτεί στο Ωραιόκαστρο, ενώ στη συνέχεια η 3η και η 4η ΥΠΕ θα διανείμουν το εμβόλιο στη Βόρεια Ελλάδα.

Τη Δευτέρα θα επιστρέψουν 250 δόσεις εμβολίου από τα ψυγεία του Κρυονερίου στο ΑΧΕΠΑ και την Τρίτη θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στο ΑΧΕΠΑ, έτσι ώστε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο νοσοκομείο. Στόχος είναι έως τις 20 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές της Βόρειας Ελλάδας.

Ο γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης Σπύρος Νικολαΐδης ανέφερε ότι στις εγκαταστάσεις της ΣΕΛΦΑΡ, που ανήκει στον Συνεταιρισμό έχουν εγκατασταθεί ήδη δύο υπερκαταψύκτες έως τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου, όπου  θα αποθηκευτούν τα εμβόλια για τον Covid-19.

Ένα τρίτο ψυγείο θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο τις επόμενες μέρες για λόγους ασφαλείας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση εμβολίων στην περίπτωση που κάποιο από τα άλλα δύο ψυγεία υποστεί βλάβη.

Σε κάθε ψυγείο μπορούν να αποθηκευτούν 15.000 φιαλίδια που αντιστοιχούν σε περίπου 80.000 δόσεις εμβολίου.

Από τη φαρμακαποθήκη του ΣΥ.ΦΑ. στο Ωραιόκαστρο, που είναι η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα γίνει η διανομή του εμβολίου σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο hub βρίσκεται στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο logistics, καθώς προβλέπεται να γίνουν 20 εκατ. εμβολιασμοί μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είπε ο κ. Νικολαΐδης και περιέγραψε τις συνθήκες συντήρησης και φύλαξης των εμβολίων, υπογραμμίζοντας πως την τελευταία στιγμή θα ενημερωθεί ο ΣΥΦΑ για την άφιξη των εμβολίων